teeltgeluid

‘Peren onder kleilaag, dus tijd voor bessensnoei’

Fruitteler Gerard Vos in Driel is komende weken nog volop de laatste van de 3 hectare rode bessen aan het snoeien. En de peren zijn ook nog niet helemaal gedaan.

Met ongeveer 200 snoeiuren per hectare vragen rode bessen veel meer tijd dan appels en peren. De snoei van appels en peren is ook nog gaande. Vorige week heeft Vos Surround op de peren gespoten, dat zorgt voor een witte kleilaag op de bomen. Zo zien de overwinterende perenbladvlooien die hun eieren willen leggen niet meer de perenbomen. Voor de snoeiers is het wel lastiger op de witte bomen het verschil tussen de bloem- en bladknoppen te onderscheiden. De perensnoei wordt daarom afgerond als het kleilaagje er weer wat af is. Bij de appels teelt Vos Delcorf, die toch wel erg hard groeit in de koppen. In de komende dagen staat daarom wortelsnoei gepland. Het is toch wel weer wat droger en dus rijdbaar.

Afzetseizoen rode bessen

Tussendoor is het regelmatig een dag rode bessen uit de bewaring sorteren, maar dat loopt minder hard dan andere jaren. “De effecten van corona merk je nog steeds. Met prijzen van € 6 tot € 7 per kilo voor kwaliteit 1 houdt het niet echt over. En de uitval is met soms wel 30% ook duidelijk meer dan in een gemiddeld jaar.”

Vos houdt het op de naweeën van de hittegolf tijdens de pluk. Discussiepunt is of er wellicht toch wat aan de vroege kant geplukt is. Vos is vanouds een lange bewaarder en hoopt op een prijsstijging voor de resterende bessen. Steeds meer collega’s zijn inmiddels door hun voorraad heen. Hij verwacht zeker nog tot Pasen door te gaan met leveren. Maar het wordt zeker geen jaar dat er leuk geld verdiend wordt met de bewaarbessen.

Eerste bloemen in de tunnel

In de kas verwacht Vos de eerste bloemetjes in de frambozen volgende week. De planten zijn als longcanes van het ras Kwanza in de tunnel buiten opgekweekt en vanuit daar in januari in de kas geplant. En vanaf januari is er licht gestookt. Rond 20 april wordt dan de eerste oogst verwacht. Later volgt dan de buitenteelt van de frambozen maar die planten staan voorlopig nog als longcanes in de koelcel.

Zijn rode bessen van het vroege ras Junifer in de kas is hij sinds een dag of tien aan het opstoken. Hij verwacht al vlot de eerste bloemen en dan zal het wel tot rond 20 mei duren voordat de oogst komt. De kruisbessen in de kas lopen ook al uit maar dat duurt met de bloei en pluk echt nog wel iets langer.

Bij appels en peren staat binnenkort nog een basisbemesting met 12-10-18 op het programma. Bij het kleinfruit geeft hij alle bemesting via de druppelbevloeiing en dat duurt in de buitenteelten wel tot in april voordat hij dat gaat opstarten.

Onkruidbestrijding nog steeds chemisch

Bij rode bessen staat deze week een onkruidbestrijding met de bodemherbicide Pledge in de planning. Later in seizoen is het opschot te bestrijden nog Quickdown. Maar in de laatste jaren zijn net als in grootfruit een aantal onkruidmiddelen als Basta en Finale weggevallen. Voorzichtig kijkt hij weleens naar mechanische onkruidbestrijding maar daarvan is hij nog allesbehalve gecharmeerd. Zaken als schade aan de bast schrikken hem nog te veel af. Maar misschien is dat nog een kwestie van tijd als er nog meer middelen verdwijnen en de ontwikkeling van de machines verder gaat, stelt hij nuchter.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Of registreer je om te kunnen reageren.