‘Goede vruchtmaat en geschikt voor China’

Johan Waes
De oogst van Conference peren gaat bij Johan Waes iets anders dan anders vanwege het China-protocol.

In het Zeeuwse Schoondijke is de oogst van de Conference begonnen op het bedrijf van Johan Waes. Eerst worden de peren tot een halve meter boven de grond geplukt. Dit is in verband met het China protocol. Deze peren worden in de koelcel gezet apart van de andere peren. Niet dat er iets mis mee is, maar deze peren mogen onder geen beding mee richting China.

Strenge controle

De controle hierop is streng. In de afgelopen maanden is er een controleur langs geweest, die gekeken heeft naar het spuitschema. “Ook de facturen van de RAK 3 en 4 zijn gecontroleerd”, vertelt Waes. “In het protocol staat dat je hiermee de fruitmotten moet weren uit de boomgaard.” Zodra de onderste peren geplukt zijn komt de controleur terug om te kijken of dit daadwerkelijk gebeurd is.

Vruchtmaat is prima

De grote plukploeg op het fruitbedrijf bestaat uit 25 tot 30 plukkers. Na de Conference worden de Doyenné du Comice geplukt en de Sweet Sensation. En vervolgens de Red Prince appels. De maat van de vruchten is mooi, vertelt Waes. Dit komt door de watergift via de fertigatie. Zeeland heeft van nature zout water. In het gebied rond Schoondijke ligt heeft het water een EC van 4,5. Daarmee kan je geen water aan de bomen geven. Waes heeft het geluk dat er stroomopwaarts een waterzuiveringsbedrijf zit. Dit bedrijf pompt dagelijks grote hoeveelheden zoet water met een EC van 0,5 het gebied in. Waes mag hieruit voor zijn fertigatie een geringe hoeveelheid water weg pompen. Beregenen is nog steeds verboden.

Mezenschade gemeld bij Faunafonds

Tussen de bedrijven door is Waes bezig met de schade die de mezen veroorzaken in de peren. Vooral de laatste weken gaat de vraat door. Zo sterk dat Waes heeft besloten de schade te melden bij het Faunafonds. Hij geeft aan dat dit best lastig is en hij daarvoor de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie) gebeld heeft voor een stukje extra uitleg. Zodra de schade gemeld is moet de teler € 300 betalen. Het Faunafonds regelt daarna de taxatie. Zodra de taxatie geweest is kunnen de rotjes verwijderd worden van de bomen, zodat ze niet mee de kist in gaan. Waes hoopt dat een gedeelte van de schade vergoed gaat worden.

Auteur: Eveline Westeneng

Of registreer je om te kunnen reageren.