weblog

1349 bekeken

5 hectare perenbomen verplaatsen; gekkenwerk?

5 hectare perenbomen planten, niets vreemds voor een fruitteler. Maar wel als het 13.000 volwassen perenbomen betreft, die gerooid, verplaatst en weer gepoot moeten worden. Gekkenwerk?

Van: ‘jullie halen wel wat op je hals, zeg’ en ‘hebben jullie tijd over?’ tot ‘zijn jullie wel goed bij je hoofd?’ Dat waren enkele opmerkingen van collega-telers toen wij eind 2017 vertelden dat wij 5 hectare perenbomen wilden gaan aanplanten.

Op zich is aanplanten iets heel normaals voor fruittelers, maar het grote verschil was dat wij geen jonge aanplant gingen planten, maar een bestaande boomgaard met volwassen bomen gingen verplaatsen. En ja, die klus geeft inderdaad heel veel extra werk.

2 meter hoog en 25 kilo zwaar

Deze bomen kwamen vrij van een teler die ermee gaat stoppen. Zijn bedrijf zit nog geen kilometer van ons vandaan, maar dat neemt niet weg dat het nogal een kluif is om ruim 2 meter hoge en ongeveer 25 kilo zware bomen te rooien, ze te verplaatsen en weer in een rij te zetten. We hebben het dan niet over één of een paar exemplaren, maar over 13.000 stuks.

Onder winterse omstandigheden zijn medewerkers van Fruitbedrijf Van Wijk in 't Goy (U.) bezig met het verpoten van grote fruitbomen. Foto: Herbert Wiggerman
Onder winterse omstandigheden zijn medewerkers van Fruitbedrijf Van Wijk in 't Goy (U.) bezig met het verpoten van grote fruitbomen. Foto: Herbert Wiggerman

Dus na de oogst hebben we de handschoenen en de stoute schoenen aangetrokken en hebben we in ruim 6 weken de klus geklaard, door weer en wind en zelfs door sneeuw. Het resultaat is de moeite waard, we hebben er een prachtige boomgaard bij. De komende maanden zullen de bomen zich moeten aanpassen, dus voor komend seizoen beschouwen we elke peer die we oogsten als een fooi.

‘Eerlijk is eerlijk: het was een hels karwei en ook ik dacht weleens ‘waar ben je nou eigenlijk aan begonnen?’

Sweet Sensation staat bekend als grillig

Maar in seizoen 2019 verwachten wij een volle productie. Dat is toch wel iets anders dan met jonge aanplant, waarmee je minimaal 5 jaar moet wachten voordat die in productie is. Die wachttijd al helemaal aan de orde met de Sweet Sensation-peer (het ras dat wij hebben verplant), die er om bekend staat in zijn eerste jaren nog wat grilligheid te vertonen.

Nu het werk gedaan is, horen we van dezelfde collega-telers gelukkig heel andere reacties: ‘dat ziet er toch mooi uit’, klinkt het veelal.

Eerlijk is eerlijk: het was een hels karwei en ook ik dacht weleens ‘waar ben je nou eigenlijk aan begonnen?’ Maar naderhand kijk ik er met een voldaan gevoel op terug. Gelukkig was het werk op tijd klaar, want op 22 januari jongstleden is onze zoon geboren. Dus werk genoeg de komende tijd!

Of registreer je om te kunnen reageren.