teeltgeluid

‘Fruitlogistica is geen snoepreisje’

Geert de Weert van Kwekerij de Westerbouwing in de Bommelerwaard was vorige week niet op zijn teeltbedrijf te vinden. Hij bevond zich op de Fruitlogistica in Berlijn.

Hij stond in de stand van Advanced Berry Breeding om nieuwe frambozenrassen, zoals Rafiki, Jambo, Shani en Wengi, onder de aandacht te brengen van telers en afnemers uit binnen- en buitenland. “Deze rassen vormen een aanvulling op het bestaande assortiment met Kwanza en Kweli. Herfstframbozen worden in april, mei of de vroege zomer geplant. De eerste oogst valt in het najaar, de tweede in het voorjaar aan de tweede stengel”, legt De Weert uit.

Grower friendly-frambozenrassen

De Weert heeft een passie voor het ontwikkelen van nieuwe rassen. In zijn zoektocht kijkt hij door de bril van de teler. “De rassen moeten ‘grower friendly’ zijn, dus minder of geen doorntjes. Ze moeten makkelijker te oogsten zijn en goed houdbare vruchten geven.” Daarnaast is het van belang om rassen te ontwikkelen die minder vatbaar zijn voor ziektes als roest.

Frambozenrassen streng selecteren

In zijn zoektocht is onder meer het ras Rafiki door de strenge selectie gekomen. Pas als een ras een aantal keren voldoet aan alle gestelde eisen gaan zij er mee door en brengen het op de markt. Rafiki is breed toepasbaar. Het ras is meestal vrij van doorntjes, zeer makkelijk te telen en geeft een zeer hoge productie. Bovendien zijn de frambozen lang houdbaar en goed te transporteren. “Veel van de rassen van Advanced Berry Breeding verdragen goed warm weer. Dat komt omdat ze tijdens de selectie ook bekeken worden op ons bedrijf in Tanzania. Daar wordt nu volop geoogst.”

‘Wel 20 vergaderingen afgesproken’

De Weert merkt nog op dat de Fruitlogistica voor hem geen snoepreisje is. “Deze week heb ik wel 20 vergaderingen met geïnteresseerden afgesproken, voor de teelt en met handelaren voor het eindproduct.” Hij sluit dan ook niet uit dat hij volgend jaar met een eigen stand op de beurs staat.

Longcanes goed ingevroren

Op het bedrijf is het momenteel rustig. De boel is opgeruimd en het stekken van Kwanza is net begonnen. De planten in de koelcel doen het goed. Ze werden dan ook goed in rust ingevroren. Het gaat om Longcanes met 2 stengels per 7,5 liter pot.

Auteur: Eveline Westeneng

Of registreer je om te kunnen reageren.