Doorgaan naar artikel

Onkruidbestrijding fruitbomen lastiger en duurder

Sinds middelen als Amitrol, Basta en Finale niet meer zijn toegelaten en glyfosaat ter discussie staat, is onkruidbestrijding onder fruitbomen lastiger geworden. Proeftuin Randwijk is op zoek naar niet-chemische alternatieven.

Bij een rondgang op de Open Dag bij Proeftuin Randwijk langs de proef met een groot aantal verschillende alternatieven voor chemische onkruidbestrijding, waren grote verschillen in resultaat te zien. Bij onbehandeld stond het onkruid hoog in de boom en bij sommige chemische objecten was nog steeds een redelijk zwarte zwartstrook te zien. Waar met een draadjesmachine in de zomer gemaaid werd, was de zwartstrook weliswaar groen, maar gaf dat geen probleem. Een groene zwartstrook kan voor de pluk zelfs gunstig zijn, omdat het door minder opspattende modder tot minder Phytophthora-vruchtrot leidt.

Boomsnippers en afbranden

Het object met volop boomsnippers onder de boom in combinatie met een keer chemisch afbranden, toonde heel mooi. Met extra stikstof hoeft N-gebrek door stikstofvastlegging van verterend organisch materiaal in de beginjaren geen probleem te zijn. Alleen de hoge kosten voor aanvoer en onder de bomen verspreiden van de houtsnippers maakt het volgens fruitteeltadviseur Willem Kalle te duur voor de praktijk.

Stijgende kosten

Kalle ging op de Open Dag dieper in op de kosten van onkruidbestrijding. Een praktijkschema van twee of vier behandelingen met chemische onkruidbestrijdingsmiddelen kost volgens Kalle jaarlijks € 180,- tot € 200,- per hectare. Slechts twee keer spuiten en daarna een keer extra maaien, blijft ook onder de € 200,- per hectare. Wanneer je de mindere inzet van chemie gaat vervangen door een draadjesmachine in de zomer, stijgen de kosten door afschrijvingen en meer arbeid hard tot € 800,- per hectare. Bij niet-chemisch en acht behandelingen met het langzame schoffelen en de draadjesmachine, zoals in de biologische teelt, lopen de kosten op tot € 1.800,- per hectare per jaar. Als je een mechanische behandeling vervangt door een nog niet toegelaten biologisch middel dan berekende Kalle zelfs € 2.000,- aan jaarkosten.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin