Fruit

Nieuws

Overproductie dreigt door nieuw EU-landbouwbeleid

Nieuw EU-landbouwbeleid behelst flinke gevaren, zoals verscherpen van concurrentie tussen lidstaten. Dat stellen de Belgische afzetorganisaties, verenigd in koepel VBT ,in hun jaarverslag.

Dat nieuwe Europese landbouwbeleid moet lidstaten meer vrijheid geven over invulling van eigen beleid. Dit leidt onherroepelijk tot grotere concurrentie tussen lidstaten, vrezen de veilingen.

Nog meer nieuwe aanplant

Lidstaten kunnen ervoor kiezen de subsidies nog meer aan nieuwe aanplantingen te besteden, zonder Europese afstemming. “Dat werkt een ongelijk speelveld en overproductie in de hand. Op lange termijn is dit voor niemand gunstig”, meldt VBT. Europa moet er in de toekomst op toezien dat de productie in overvolle markten niet exponentieel blijft stijgen, stellen de veilingen in het jaarverslag over 2020.

Gentechniek en Farm to Fork

De Belgische veilingen signaleren een positievere houding van de Europese Commissie rond nieuwe veredelingstechnieken. In dat lastige dossier lijkt de Europese Commissie te bewegen en dat verheugt de Belgische veilingen.

Over de Europese plannen voor verduurzaming (Farm to Fork) stellen de Belgische veilingen de voorwaarde dat de rekening niet wordt neergelegd bij telers en dat voor import dezelfde eisen gaan gelden.

Lees ook: ‘Geef meer ruimte voor gentech in EU’

Of registreer je om te kunnen reageren.