Fruit

Nieuws

Eerste kersenstallen weer geopend

De Nederlandse kersenteelt groeit en bloeit weer. Het seizoen is begonnen. Telers zoeken daarbij direct contact met het publiek.

Het kersenseizoen bij fruitbedrijf Kerkegaerdt in Wadenoijen is begonnen. De kersenkraam is sinds eind vorige week open en dat is goed zichtbaar vanaf snelweg A15, met spandoeken en wapperende Nederlandse vlaggen. Nu nog met kersen uit de kas van een collega-fruitteler. Maar volgende week zullen de eerste eigen kersen van onder de 20 hectare kappen klaar zijn.

Telers Aart en Jolanda Blom hebben de kersen nooit vaarwel gezegd. “Mijn opa teelde al kersen. Het was wel een tijdje veel minder. Maar met de moderne rassen van nu is er weer veel groei van het areaal.”

Lees verder onder de foto

Jolanda Blom rekent af met John en Riek Herrenberg uit het Westland. "We zagen het bord en we dachten, lekker, Hollandse kersen!" - Foto: Ton van der Scheer
Jolanda Blom rekent af met John en Riek Herrenberg uit het Westland. "We zagen het bord en we dachten, lekker, Hollandse kersen!" - Foto: Ton van der Scheer

Plannen voor ‘Strekerij de Betuwe’

De activiteiten om die groeiende kersenteelt heen groeien ook. Er is veel huisverkoop, in steeds meer gestroomlijnde stalletjes, en steeds meer activiteiten om die huisverkoop heen. Aart Blom wil dat nog veel verder uitbreiden, tot een compleet ‘streekbelevingspark’. “Strekerij De Betuwe willen we het gaan noemen. Met 4 pijlers: een winkel vol met streekproducten; niet alleen fruit, maar ook van andere tuinders en boeren uit de omgeving. Daarnaast restaurants, attracties zoals kersensafari, zelfpluk, educatieve zaken, en dan ook evenementen met de seizoenen mee.”

Open Kersendagen

Evenementen komen er dit jaar ook al aan. Op 4 juni worden de eerste kersen aangeboden aan de burgemeester van Tiel, en daarna voor een goed doel (meer AED’s in het dorp) geveild op de veilingklok in het kersenwinkeltje. En over een aantal weken vindt de vierde editie van de Open Kersendagen plaats. Flipje van Tiel loopt dan weer rond, er wordt weer een kersenprinses verkozen en er treden bands op. Blom: “We hopen dit jaar op 6 en 7 juli naar 10.000 bezoekers te kunnen groeien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.