Fruit

Nieuws

Peren door warmte vroeger en zoeter

De perenpluk in België gaat half augustus al van start. Peren zullen kleiner, maar zoeter uitvallen.

“De pluk zal 5 dagen vroeger starten dan vorig jaar, en 2017 was al een vroeg jaar”, zegt Luc Borgunons, voorzitter van sectorvakgroep fruit in de Belgische krant Het Nieuwsblad. “Een bloei van 9 dagen later en 5 dagen eerder plukken, wil zeggen dat de peren zo’n 2 weken minder hebben kunnen groeien. Daardoor zijn ze waarschijnlijk iets kleiner. Kleinere vruchten geven minder kilo’s opbrengst. Dit wil zeker niet zeggen dat er dit jaar minder peren zullen zijn. We hebben ideale bloeiomstandigheden gekend. Maar als ze dikker waren, was de opbrengst in kilo’s per hectare hoger geweest.”

Telers bevreesd voor weersomslag

Dit pluktijdstip kan vergeleken worden met een andere vroeg jaar, namelijk 2011. “Elke teler in het Hageland kan zich dat jaar nog zeer goed herinneren”, reageert Luc Borgunons. “De oogst startte toen ook op 16 augustus, maar de Pukkelpopstorm maakte er 2 dagen later een einde aan. We kunnen wel klagen over het droge weer, maar telers zijn eveneens bevreesd voor verandering van het weer. Laat ons hopen dat we dan gewone regenbuien krijgen en geen stormen met veel wind en hagel. Dit zou catastrofaal zijn voor de oogst. Het worden zeker nog bange weken voor de telers.”

Of registreer je om te kunnen reageren.