Fruit

Nieuws

Lichte hagelschade onder anti-hagelkanon

De zware Zeeuwse onweersbuien rond Kapelle gisteravond kunnen mogelijk nieuwe inzichten geven in de bescherming door anti-hagelkanonnen.

Fruitteler René Bal in Kwadendamme zegt beperkte schade te zien in percelen die direct bij het anti-hagelkanon op zijn bedrijf liggen. Op een jong appelperceel 500 meter van het kanon verwijderd, lijkt de hagelschade aan de windzijde duidelijk zwaarder. “We weten niet of het komt door het anti-hagelkanon of doordat we net aan de rand van het epicentrum lagen, maar feit is dat de stenen die vielen op ons bedrijf gladder en zachter waren. Het is mijn theorie dat dit een effect is van het kanon. Op een perceel bij het dorp lagen veel meer kleine scherpe stenen.”

Derde zware bui

Voor Bal is dit de derde zware onweersbui waarbij hij het kanon moest inzetten. “Twee keer is schade uitgebleven, deze keer is de schade beperkt, maar de bui kwam van Zeeuws-Vlaanderen. Dan was dit het eerste kanon dat de bui tegenkwam. Achter ons kanon zit een teler die sindsdien hagelvrij is gebleven.”

Het anti-hagelkanon heeft nu een definitieve vergunning na 10 jaar procederen. De plaats op het bedrijf is toegewezen. “Daar gaan we niets meer aan veranderen. We wachten nu af wat de schade zal zijn en dan gaan we met de andere telers met een kanon overleggen of we deze bui laten onderzoeken.” Bal heeft van de andere fruittelers in Borsele vernomen dat er geen schade was, maar deze bedrijven lagen buiten het epicentrum van de bui.

Of registreer je om te kunnen reageren.