Fruit

Nieuws

Hagel slaat weer toe in Zuiden

Een aantal fruittelers in vooral Zeeland en Limburg is getroffen door hagelschade zondag. Voor de getroffen telers in Limburg is dat een tweede keer na forse schade na het Pinksterweekend.

Teler Rinus van ’t Westeinde, voorzitter van NFO West Zuid-Beveland, heeft de schade vanmorgen aanschouwd op 2 eigen thuispercelen en 1 perceel tegen de dorpsrand. “Je hoeft niet te zoeken naar de beschadigde vruchten, er zijn er waar stukken uit zijn of duidelijke deuken blijken. Hier was niets tegen opgewassen. De bui duurde een half uur, niet met extreem veel hagel, maar wel grotere stenen. Normaal is 5 minuten heftige hagel, maar deze was anders.”

Aantal meldingen

Het aantal meldingen van hagelschade in de omgeving van Kapelle is tot nog toe beperkt, blijkt uit navraag bij de Onderlinge Fruittelers Hagelschadeverzekering (OFH). Het aantal meldingen is duidelijk lager dan een week geleden, toen circa 50 tot 60 telers uit Limburg en België hagelschade meldden. In de omgeving van Kapelle speelt mee dat een aantal bedrijven met hagelkanon geen hagelverzekering heeft afgesloten.

Rond 22.00 lagen veel ontladingen boven de Zeeuwse eilanden.
Rond 22.00 lagen veel ontladingen boven de Zeeuwse eilanden.

Vroeg in het seizoen

Van ’t Westeinde heeft nog niet eerder zo vroeg in het seizoen hagel gehad. “Het voordeel is dat we nog kunnen dunnen en beschadigde vruchten verwijderen.” Voor de fruitteler is dit het tweede schadejaar na vorst vorig jaar. Eén perceel staat blank door de vele regenval van zeker 50 millimeter.

Bui ontstond in België

De bui ontstond in Zeeuws-Vlaanderen, zo weet ook fruitadviseur Joris Wisse van CZAV met een bedrijf op Sint Philipsland. Dat deel van Zeeland zag de bui voorbij trekken zonder schade. In de buurt van Kapelle is de regenval het zwaarst geweest, zo lijkt het. Hoe de schade in West-Brabant uitvalt, is onduidelijk op dit moment.

Franse teelt getroffen

Overdag was de regenval het zwaarst in delen van Limburg. Ook toen werd gewaarschuwd voor forse onweersbuien met hagel. De hagelbuien hadden in Franse teeltregio’s zoals rond Bordeaux veel schade aan wijnpercelen aangericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.