Fruit

Nieuws

NFO: voorwaarden aan ‘lightversie’ Milieukeur

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) is niet tegen extra milieu-eisen aan fruitteelt door supermarktketens, maar stelt daaraan wel eisen.

Dat blijkt uit een brief van NFO-voorzitter Michiel Gerritsen. Hij noemt een light-versie van Milieukeur een tussenvorm van de aangekondigde eisen voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zo’n light-versie moet volgens hem hard gemaakt worden, zodat geen sprake is van een sjoemelcertificaat. “Voor de NFO is dat niet de eerste keus, want dan wordt het een ‘gewone’ leveringsvoorwaarde. Dus wel met extra eisen, maar zonder extra waardering voor de teler. Mocht deze tussenvorm er komen, dan is de voorwaarde dat het geldt voor alle herkomst van een product, inclusief import. En ook moet dan volstrekt helder zijn welk product wel en niet aan de eisen voldoet.”

Gesprekken met AH

Met supermarktketen Albert Heijn (AH) zijn gesprekken gevoerd. Volgens NFO wil AH de uitfasering van middelen op een haalbare en betaalbare wijze doorvoeren. Het lijkt daarbij niet te gaan om Milieukeur als inkoopeis, zoals andere ketens stellen. NFO roept andere ketens op daarover transparantie te betrachten.

Compensatie voor Milieukeur

De supermarkten sturen onder druk van milieuorganisaties aan op bovenwettelijke eisen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In de praktijk komt dat veelal neer op Milieukeurproductie of EKO. NFO vindt dat in dat geval financiële compensatie nodig is voor de extra kosten en risico’s plus een specifieke positionering in het schap en een verhoging van het aandeel Nederlands product in het schap. Bovendien zou de behandeling van importproduct op de genoemde aspecten dan hetzelfde moeten zijn, vindt NFO.

De supermarkten sturen onder druk van milieuorganisaties aan op bovenwettelijke eisen aan het gebruik van gewasmiddelen. [...] NFO vindt in dat geval financiële compensatie nodig voor de extra kosten en risico’s [...].

Of registreer je om te kunnen reageren.