Fruit

Nieuws

Amsterdamse stadsfruit-projecten WUR uitgebreid

De proef met fruitbomen op acht Amsterdamse basisscholen wordt uitgebreid. Dat meldt Wageningen UR dat het project Fruit4Schools begeleidt en onderzoekt.

Kinderen van acht basisscholen in Amsterdam-Oost zien sinds het afgelopen voorjaar op hun eigen schoolplein appels en ander fruit groeien. In 2016 krijgt dit initiatief van fruitproeftuin PPO Randwijk en de gemeente Amsterdam navolging op andere hoofdstedelijke basisscholen.

"Fruit4Schools is een sociaal-maatschappelijk concept om kinderen op een leuke manier in aanraking te laten komen met gezond voedsel", zegt onderzoeker Marc Ravesloot van PPO Randwijk. "De leerlingen krijgen een eigen boomgaard op het schoolplein en leren hoe ze de boomgaard goed kunnen onderhouden. We kiezen daarbij vooral voor appelbomen van het type 'spur'. Dit zijn steil opgaande dwerggroeiers die rijk dragen en waar je heel makkelijk haagjes van kunt maken. Ook voor de kleinste kinderen hangt het fruit daardoor op ooghoogte."

Dichtbebouwde stadswijken

De acht scholen die als eerste meededen, liggen in dichtbebouwde stadswijken. "Je merkt aan de reacties van kinderen dat ze niet zijn opgegroeid met groen om hen heen", zegt Ravesloot. "Nu hoeven ze alleen maar naar buiten te kijken. Een leerkracht vertelde dat haar leerlingen na de voorjaarsvakantie met de neus tegen de ramen zaten. Ze waren verbaasd dat het hele schoolplein ineens in bloei stond."

Basisscholieren van alle leeftijden leren,  behalve door naar de bomen te kijken, ook in speciale lessen hoe fruit groeit en hoe  je de bomen moet onderhouden door bijvoorbeeld te snoeien. De boomgaard wordt door de scholen samen met kinderen, ouders en buurtbewoners beheren. Ravesloot: "Wij helpen bij het hele traject. Zo bieden we  leerkrachten en docenten natuur- en milieueducatie ook een 'train-de-trainer'-programma aan. De docenten leren dan de basisbeginselen van de fruitteelt, waardoor ze goed voorbereid hun lessen kunnen geven."

Sportkantines

Fruit4Schoolsis een vervolg op Fruit4Sports, het project van Wageningen UR waarbij sportverenigingen in de kantines fruit van het eigen sportpark verkopen. "Dit soort projecten ervaart de gemeente Amsterdam als zeer waardevol", zegt Ravesloot. "Hoe vaker jonge kinderen op verschillende manieren in aanraking komen met gezond voedsel, hoe groter de kans dat zij hun smaakvoorkeuren en levensstijl daarop aanpassen. En een gezond eetpatroon werkt preventief tegen welvaartsziekten als obesitas en diabetes. Overigens heb ik gemerkt dat scholen al heel veel aandacht besteden aan het belang van gezond eten. Fruit4Schools draagt daar graag een steentje aan bij."

Of registreer je om te kunnen reageren.