Doorgaan naar artikel

Rijdende trekker zonder chauffeur fascineert

Voor het eerst werd er een vlekkeloze demonstratie gegeven met een autonome automatische boomgaardspuit op de Open dag op PPO Randwijk op 22 augustus.

Er is natuurlijk wel voorwerk aan vooraf gegaan, want het parcours door de boomgaard op PPO Randwijk is eerst mét chauffeur afgelegd. Maar als het parcours eenmaal is vastgelegd, rijdt de trekker met spuitmachine vervolgens op eigen houtje zo vaak als gewenst het af te leggen traject.



De spuitmachine is voorzien van laserscanners om alleen actief te zijn als de machine tussen de bomen rijdt. Emissiebeperking en gerichte doseringen, afhankelijk van de bladmassa, zijn het doel. Het afgifteprogramma voor de spuitmachine is afgestemd op spilbomen en V-hagen en zou volgens de onderzoekers van PPO tot 30 procent aan spuitvolume kunnen besparen.



De besturing van de trekker gaat op GTK-GPS, maar de trekker is ook voorzien van een eenvoudige TomTom GPS om via de thuiscomputer te kunnen volgen waar de trekker zich bevindt. De trekker heeft op de neus ook een sensor om bij opdoemende obstakels de snelheid terug te brengen van 7 naar 1 kilometer per uur. In het filmpje is de spuitmachine van KWH actief, maar Machinefabriek Van den Munckhof heeft ook een spuitmachine die sensoren bevat. De machine van KWH heeft kleine spleetopeningen precies bij de doppen, die van Van den Munchkhof heeft zakken met doorlopende uitstroomopeningen. Beide machines liggen in onderzoek.



Vijf fruittelers hebben inmiddels aangegeven met het systeem aan de slag te willen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin