Fruit

Foto & video

Vorstschade zichtbaar op Zeeuwse bomen

De nachtvorst van 19 en 20 april heeft in Zeeland op veel plaatsen voor forse schade gezorgd. Door het ontbreken van zoet water is beregenen voor veel telers geen optie.

Hardfruitteler Vogelaar Fruvo uit Krabbendijke is een van de getroffen telers. Ongeveer 20% van hun percelen valt niet te beschermen tegen nachtvorst met onder meer wegvallende klokhuizen in peren als gevolg.

Foto

 • Door het wegvallen van het klokhuis zal de groei niet op gang komen. Een hormoonbehandeling met bijvoorbeeld GA 7 kan dit compenseren. De uiteindelijke rijpe peer is dan wel dunner dan de normaal ontwikkelde peer maar geeft geen verschil in smaak. Foto's: Anton Dingemanse

  Door het wegvallen van het klokhuis zal de groei niet op gang komen. Een hormoonbehandeling met bijvoorbeeld GA 7 kan dit compenseren. De uiteindelijke rijpe peer is dan wel dunner dan de normaal ontwikkelde peer maar geeft geen verschil in smaak. Foto's: Anton Dingemanse

 • Om vorstschade te voorkomen beschikt Fruvo over twee methoden. De percelen bij het bedrijf kunnen worden beregend uit een bassin van 28.000 m3. Beregenen uit de sloot is uitgesloten daar is dat water te zout voor. Interessant detail is dat het zoet water toch uit de sloot komt. Na regenval van betekenis vormt het regenwater een duidelijk begrensde laag zoet water op het zoute slootwater. Deze zoetwaterlaag wordt benut om het bassin te vullen.

  Om vorstschade te voorkomen beschikt Fruvo over twee methoden. De percelen bij het bedrijf kunnen worden beregend uit een bassin van 28.000 m3. Beregenen uit de sloot is uitgesloten daar is dat water te zout voor. Interessant detail is dat het zoet water toch uit de sloot komt. Na regenval van betekenis vormt het regenwater een duidelijk begrensde laag zoet water op het zoute slootwater. Deze zoetwaterlaag wordt benut om het bassin te vullen.

 • De andere methode is door middel van luchtmenging. De onderste luchtlaag is het koudst en veroorzaakt de nachtvorst. De laag of lagen daarboven hebben temperaturen duidelijk boven het vriespunt. Snel draaiende rotorbladen brengen de lucht in beweging terwijl de rotor zelf vier keer per minuut om zijn as draait. Hierdoor worden de luchtlagen van verschillende temperaturen gemengd zodat op bloeihoogte de temperatuur boven nul blijft.

  De andere methode is door middel van luchtmenging. De onderste luchtlaag is het koudst en veroorzaakt de nachtvorst. De laag of lagen daarboven hebben temperaturen duidelijk boven het vriespunt. Snel draaiende rotorbladen brengen de lucht in beweging terwijl de rotor zelf vier keer per minuut om zijn as draait. Hierdoor worden de luchtlagen van verschillende temperaturen gemengd zodat op bloeihoogte de temperatuur boven nul blijft.

 • Op de percelen die nog niet tegen nachtvorst zijn beschermd, is de schade van dien aard dat de plukkosten vermoedelijk niet opwegen tegen de opbrengst. Dit is het perenras Lucas zover bevroren dat een hormoonbehandeling nauwelijks verbetering te zien zal geven. Ter indicatie: daarnaast twee peertjes van hetzelfde ras die geen vorstschade hebben opgelopen en de nu normale groeistand laten zien.

  Op de percelen die nog niet tegen nachtvorst zijn beschermd, is de schade van dien aard dat de plukkosten vermoedelijk niet opwegen tegen de opbrengst. Dit is het perenras Lucas zover bevroren dat een hormoonbehandeling nauwelijks verbetering te zien zal geven. Ter indicatie: daarnaast twee peertjes van hetzelfde ras die geen vorstschade hebben opgelopen en de nu normale groeistand laten zien.

 • Ook in de appels is de schade fors. Ogenschijnlijk hier een mooie appeltros.

  Ook in de appels is de schade fors. Ogenschijnlijk hier een mooie appeltros.

 • Even een beetje schudden en tikken en alles is weg. Inmiddels heeft Vogelaar ver gevorderde plannen om ook hier een windrotor te plaatsen.

  Even een beetje schudden en tikken en alles is weg. Inmiddels heeft Vogelaar ver gevorderde plannen om ook hier een windrotor te plaatsen.

 • Er is nog wat nabloei en hier blijven nu nog wat appeltjes zitten. Half mei zal duidelijk zijn of ze er alsnog niet zijn afgevallen en hoe de vorst in algemeen heeft huis gehouden. Over ongeveer een jaar zal duidelijk worden wat de gevolgen financieel zullen zijn.

  Er is nog wat nabloei en hier blijven nu nog wat appeltjes zitten. Half mei zal duidelijk zijn of ze er alsnog niet zijn afgevallen en hoe de vorst in algemeen heeft huis gehouden. Over ongeveer een jaar zal duidelijk worden wat de gevolgen financieel zullen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.