Fruit

Achtergrond

Markt: Opvallend prijsverschil kleine en grote peren

Niet eerder was de marktsituatie zoals nu. Fijne peren brengen aanzienlijk meer op dan gangbare maten.

Kleine peren (55-60 mm) werden dinsdag 3 november in België geveild voor gemiddeld € 0,84 per kilo. Dat is € 0,07 duurder dan de grotere maten (70-75 en 75-80 mm). Verschillende handelaren en telers laten weten niet eerder een dergelijk prijsverschil te hebben meegemaakt. Is de fijne peer te duur of de gangbare maat te goedkoop? Dat blijft een interessante discussie.

De oorzaak voor het prijsverschil is wel duidelijk. Het aanbod fijne peren is dit jaar uitzonderlijk laag.

Prijzen peren in supermarkt

Is dat beeld ook terug te zien in de winkels? Bij Jumbo kosten de bakjes met fijnere budgetperen € 1,99 per kilo. Deze zijn dus net zo duur als de prijs voor losse Conference. Bij Albert Heijn zijn de bakjes met zes fijnere peren € 1,99. Een schaal met vier Conference-peren kost € 2,19. Het is ook niet aan klanten uit te leggen dat de budgetperen in bakjes duurder zijn dan de gelegde peren van een royalere maat. Dat past ook niet bij de prijsbeleving van consumenten. Supermarkten volgen overigens ten dele de daghandel in hun contracten.

Volumes peren beperkt

De handel in Conference is matig. Veel handelaren hebben eigen voorraad tot januari, veel telers houden de geschikte peren tot die tijd zeker in de cel. De prijzen liggen op de markt in lijn met wat eerder voor het seizoen is verkocht van de boom (op het hout verkoop).

Of registreer je om te kunnen reageren.