Doorgaan naar artikel

80% procent bevolking wil lagere btw op groente

Een overgroot deel van de Nederlandse bevolking pleit voor een lagere btw op groente en fruit, blijkt uit een enquête in opdracht van voedselwaakhond Foodwatch.

Volgens onderzoeksbureau Multiscope is 80% voorstander van een lager btw-tarief om gezonde voeding te stimuleren.

Per 1 januari wordt het btw-tarief op onder meer groente en fruit van 6 naar 9% verhoogd, een verhoging die geldt voor veel voedingsproducten en andere diensten.

De voedselwaakhond zegt daar niets meer aan te kunnen veranderen, “maar dat dit onhoudbaar is voor de toekomst, lijkt ons ook duidelijk”.

100.000 e-mails

Zo wijst Foodwatch erop dat bijna 100.000 mensen een e-mail stuurden waarin werd aangedrongen op een btw-vrijstelling voor groente en fruit. Dat past ook bij het in november gesloten preventieakkoord, waarin het kabinet zich ten doel heeft gesteld een gezonde keus makkelijker te maken, zegt de organisatie.

Groente 7% duurder

Sinds het aantreden van het kabinet is groente volgens Foodwatch 7% duurder geworden en suiker 4% goedkoper. Dat is exclusief het effect van de aanstaande btw-verhoging. Winkels hebben zich de laatste maanden al voorbereid op de btw-verhoging.

Medeauteur: ANP

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin