Doorgaan naar artikel

165 miljoen in nieuw noodfonds boycot

Image

De Europese Commissie heeft een nieuw steunprogramma opengesteld voor groente- en fruittelers die getroffen zijn door de boycot van Rusland.

Het gaat om een extra 165 miljoen euro bovenop de al eerdere 125 miljoen euro. De regeling werkt met quota per land. Nederland mag 22.200 ton appels en peren en 6.800 groenten uit de markt nemen met een vergoeding uit het noodfonds.  Dat is de helft van het quotum van de Belgen, maar de volumes zijn afgestemd op de exportcijfers van de laatste drie jaar. Bovendien zetten veel Nederlandse telers af via Belgische organisaties.

grote lijnen

De grote lijnen van het nieuwe noodfonds waren al bekend. In dit nieuwe fonds wordt ook afgerekend met de inschrijving uit het eerste fonds van 125 miljoen euro. De landen die teveel hebben ingetekend in dat fonds (zoals Polen) krijgen een krapper volume in dit fonds van 165 miljoen euro. Ook citrusproducten zijn nu toegevoegd in het fonds.

De commissie heeft een aantal bezwaren van Nederland niet overgenomen. Zo wordt een ‘vrije teler’ nog steeds ingedeeld in een lager vergoedingstarief. Telers in een producentenorganisatie ontvangen dus meer.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin