Doorgaan naar artikel

110 hectare glasgroente erbij voor Oxin Growers

Oxin Growers premium

Opslag bij Oxin-lid Hoogweg. - Foto: Gerard Boonekamp

Telerscoöperatie Oxin Growers verwacht in 2023 stevig te groeien door nieuwe leden. In 2022 was de omzet opnieuw stabiel.

Met een toestroom van 110 hectare glasgroente aan nieuwe leden lijkt Oxin Growers zich op te maken voor een groeispurt. De aanwas is veel hoger dan het areaal gestopte telers bij de organisatie. “Daarnaast hebben we er vollegrondsgroente- en fruittelers bij gekregen. Ik denk dat we best behoorlijk groeien in 2023”, zegt voorzitter Jan Oosterom.

Hoe verklaart hij die groei? “Telers zien hoe Oxin gestalte krijgt, hoe we werken of dingen benaderen. Onze eigen telers zijn in ieder geval tevreden.”

De uitbreiding van 110 hectare komt van verschillende productgroepen, met een accent op paprika. Met de ruim 1.000 hectare glas bij bestaande leden, kun je dan spreken over marktleiderschap? Oosterom weet het niet en vindt het ook niet zo belangrijk.

Jaren stabiele omzet

Afgelopen jaar was de hogere prijs voor veel glasgroente voldoende om de gekrompen belichte teelt op te vangen. De productomzet van Oxin Growers bleef 2 procent achter bij 2021, maar inclusief verpakkingen kwam de omzet tot het niveau van 2021, stelt Oosterom. De precieze omzetcijfers zijn niet voorhanden, maar de coöperatie koerst stabiel op een niveau van tussen de € 700 en € 748 miljoen (inclusief verpakkingen).

In 2022 zag Oxin met Levarht een belangrijke afnemer verdwijnen door faillissement. De productstromen zijn via andere kanalen overgenomen. Effect op de jaaromzet is er daarmee niet. Levarht nam veel product af van Oxin Growers via de inkoopcoöperatie Van Nature Select. Die inkoopcoöperatie stond op naam van Levarht, Combilo en Scherpenhuizen. Van Nature Select werkt na het faillissement door voor Combilo en Scherpenhuizen.

Bekijk meer

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin