Doorgaan naar artikel

Recordomzet Oxin Growers na groei 12,5 procent

Directieleden Oxin Growers Hans Prins, Ton van Dalen en voorzitter Jan Oosterom. Foto: Roel Dijkstra

Directieleden Oxin Growers Hans Prins, Ton van Dalen en voorzitter Jan Oosterom. Foto: Roel Dijkstra

De productomzet van afzetorganisatie Oxin Growers groeide in 2023 met 12,5 procent tot € 665 miljoen; een record. Oxin Growers breidde dit jaar de directie uit met Ruud den Boer.

In 2022 bleef de productomzet nog 2 procent achter. De nieuwe groeispurt in 2023 komt mede door een groter areaal glasgroente en de betere prijsvorming. De afzetorganisatie meldde begin vorig jaar al een aanwas van areaal van 110 hectare in vooral paprika. Ook de bruto-omzet, dus inclusief fust en vergoedingen, stijgt daarmee in 2023 naar een record van meer dan € 900 miljoen, blijkt uit voorlopige resultaten die de afzetorganisatie deelde.

Naast groei van areaal dragen ook hogere prijzen bij aan de omzetgroei. “Bijna alle producten kenden een verbetering van de prijs. Dat is ook noodzakelijk omdat de kosten van de telers ook toenemen”, laat de afzetorganisatie weten.

Focus op handelsbedrijven

De afzetorganisatie heeft een afzetfocus op handelsbedrijven. De tien belangrijkste afnemende handelspartijen realiseren nu 65 procent van de omzet van Oxin Growers.

In 2023 werd de afzet naar een groep afnemers gewijzigd. Tot dat jaar werkten vier grote handelsbedrijven samen met Oxin-telers in een inkoopcoöperatie. Dat is door het faillissement van Levarht en een andere koers van Haluco opgeheven. Met de overgebleven partijen Combilo en het snelgroeiende bedrijf Scherpenhuizen werkt Oxin Growers nog altijd intensief samen. Maar dat geldt ook voor andere partijen als Bakker Barendrecht, stelt de afzetorganisatie desgevraagd.

Omzet nu 83 procent uit glasgroente

Glasgroente vertegenwoordigt 83 procent van de omzet van Oxin Growers, bij fruit is dat omzetaandeel 9 procent en bij vollegrond 8 procent. In de open teelten is vooral peer een belangrijk product, net als broccoli, spruiten en witlof. Areaalgroei is vooral zichtbaar bij paprika waar nu 630 hectare staat. Dat was in 2020 nog 470 hectare.

In totaal is het areaal groente en fruit van Oxin Growers 4524 hectare. Hoewel fruit een omzetaandeel heeft van 9 procent, beslaat het areaal van 1.700 hectare 37 procent van het totale areaal.

Uitbreiding directie

Oxin Growers krijgt een directie van drie personen. Ruud den Boer is aangesteld als commercieel directeur. Daarmee breidt de directie uit. Hij was al bij de coöperatie werkzaam in de functie van commercieel manager, maar wordt nu eindverantwoordelijk. Samen met Hans Prins en Ton van Dalen vormt Den Boer nu de directie van de coöperatie. Ton van Dalen draagt het dossier commercie over aan Den Boer en focust zich op het thema duurzaamheid en externe relaties.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin