Doorgaan naar artikel

Turkije overschrijdt massaal de residu-normen

Sinds 1 september zijn aan de Bulgaarse grens al weer 14 partijen paprika uit Turkije vernietigd vanwege te hoge residuen van pesticiden. In heel 2016 is dit tot nu toe al 48 keer voorgekomen, blijkt uit notificaties bij RASFF.

In bijna de helft van de gevallen in 2016 gaat het bij paprika uit Turkije om een overschrijding van de residunorm voor chlorpyrifos. De door de EU vastgestelde mrl voor dit insecticide in paprika is 0,01 milligram per kilo (0,01 ppm), een waarde die onder de detectiegrens ligt. Dat betekent dat iedere vondst een overschrijding is. Deze norm wordt bij de paprika uit Turkije dit najaar meestal 10 keer, maar ook 30 (melding van 3 oktober) keer overschreden. Tussen april en juli werd vier maal een overschrijding van zelfs ruim boven 100 keer de mrl geconstateerd (1,16 tot 1,45 ppm), blijkt uit notificaties bij RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) van de EU.

Tot 288 keer de mrl

Behalve chorpyrifos zijn nog 8 andere middelen met mrl-overschrijdingen gevonden en 2 middelen die sowieso verboden zijn. Formetanate werd 7 keer aangetroffen, in concentraties die 8 tot 48 keer boven het toegestane maximum van 0,01 ppm lagen. Twee keer werd pirimiphos-methyl aangetroffen, in concentraties van 266 en 288 keer de mrl-norm van 0,01 ppm. Tot nu toe werd dit jaar aan de Bulgaarse grens 3 keer carbendazim en 2 keer diafenthiuron aangetroffen in Turkse paprika. Deze middelen zijn helemaal verboden volgens de EU Pesticiden database.

31% van meldingen

Turkije is goed voor 130 van alle 415 notificaties (31%) voor groente en fruit die dit jaar tot nu toe bij de RASFF zijn gemeld door de controlerende instanties. Behalve paprika worden gedroogde zuidvruchten (vijgen, rozijnen, abrikozen) vaak onderschept in verschillende EU-landen. Vorig jaar waren er meldingen uit België en Zweden dat ingemaakte druivenbladeren residu-overschrijdingen van maar liefst 18 verschillende actieve stoffen, waaronder een aantal die volledig verboden zijn in de EU. In september en oktober van dit jaar werden ook al 5 partijen Turkse citroenen onderschept met te hoge residuen, blijkt uit de RASFF-meldingen. Sinds dit najaar heeft de EU de controles op Turkse citroenen verscherpt omdat vorig jaar tien keer bifenyl werd aangetroffen, schrijft Valencia Fruits. Bifenyl wordt gebruikt om citrus tegen schimmels te beschermen tijdens opslag en transport, maar is in de EU verboden.

Andere EU-landen

Van Nederlandse groente en fruit is dit jaar bij RASFF een keer melding gemaakt van residu-overschrijding: deltamethrin in een partij sla, anderhalf keer de norm van 0,5 ppm. Daarnaast zijn twee gevallen gerapporteerd van microbiële verontreiniging van kiemgroente. Voor groente van Spaanse oorsprong zijn drie meldingen gedaan: perchloraat in spinazie en twee maal het rijpingsmiddel ethephon in tomaat (1,5 en 2 keer de mrl). Voor verse groente uit België zijn twee meldingen gedaan. Op 11 november meldde Duitsland dat het fluazifop-p (3 keer de mrl van 0,2 ppm) had aangetroffen in Belgische broccoli. In juli was er een Belgische melding van dimethoate in Belgische gele raap (8,5 keer de mrl).

Polen heeft meer meldingen: 2 maal flonicamid (insecticide) in tomaten, net boven en ruim 2 keer zo hoog als de mrl. Daarnaast werd  chlorpyrifos 2 maal in bevroren broccoli en 2 maal in appels aangetroffen en ethephon 1 maal in groene paprika.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin