Doorgaan naar artikel

Calamiteitenberging water op glastuinbouwpercelen

Hoogheemraadschap Delfland en gemeente Westland hebben een aantal glastuinbouwlocaties op het oog voor calamiteitenberging bij hoog water.

Dat schrijft de gemeente in antwoord op vragen van Westland Verstandig. Eind 2015 waren ruim veertig potentiële locaties in beeld. Vorig jaar zijn zeven voorkeurslocaties verder uitgewerkt. Een aantal locaties, zoals Waelpark en De Kreken bleken niet geschikt zijn voor een calamiteitenberging, waardoor alleen glaslocaties overblijven. Over de precieze locaties doet de gemeente geen mededelingen om speculatie met gronden te voorkomen. Delfland en de gemeente werken momenteel aan schetsontwerpen en de kosten die nodig zijn voor grondverwerving, afvoeren van grond en de aanleg van inlaatkunstwerken.

Lichte afname areaal

Het zal een verdere afname van het glasareaal in de gemeente betekenen. De druk op glastuinbouw neemt toe door plannen voor woningbouw. Het netto teeltareaal daalde in Westland de laatste tien jaar tot 2016 echter met 5,5% minder snel dan in heel Zuid-Holland (-14%) en Nederland (-10%).

Het aandeel groente van dat netto glasareaal is in die tien jaar licht gestegen in Westland naar 43%. Toch lijken in de herstructureringsplannen van de gemeente vooral kansen voor kleinere percelen gecreëerd te worden, met name geschikt voor nieuwbouw van sierteeltbedrijven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin