Doorgaan naar artikel

Westland: bos verplaatsen voor nieuwe kas

De gemeente Westland is in onderhandeling met defensie over het compenseren van 1,2 hectare bos dat gekapt wordt voor de mogelijke ontwikkeling van een nieuw glastuinbouwbedrijf.

Die 1,2 hectare bomen en struiken zou op andere plaatsen in de gemeente gecompenseerd worden met nieuwe aanplant. Zo krijgt Westland er een modern stuk glastuinbouw bij en kan het de beplanting beter in de ecologische hoofdstructuur plannen. Dat bleek dinsdag op een commissie ruimte van de gemeenteraad.

Het gaat om grond van het ministerie van Defensie in de Lier dat Defensie wil verkopen aan Westland. De onderhandelingen zijn vergevorderd.

Compensatie door Rijk

Het Rijk moet bij de verkoop van de grond een compensatie betalen voor de te kappen bomen. Dat is beschreven in de Boswet. Westland gaat die compensatie dan op andere plaatsen in de gemeente inplannen. Nu is het terrein van 3,2 hectare niet toegankelijk voor bewoners. Een nieuw compensatiegebied zou dat wel moeten zijn. Er zitten dus winstpunten aan de transactie, stelt de gemeente bij monde van wethouder Frank Rijneveen.

Geldverslindend

Over de hoogte van de grondprijs in deze transactie kon de gemeente zich nog niet uitlaten op vragen van Westland Verstandig. Die partij vroeg zich af of deze transactie niet geldverlindend is, omdat het bos er nu toch al staat. De gemeente wil echter een nabij gelegen terrein waar vroeger een asielzoekerscentrum stond bij het defensieterrein voegen en zo ruimte ontwikkelen voor een 5 hectare groot glastuinbouwbedrijf.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin