Doorgaan naar artikel

Waar ligt de bodemprijs voor paprika nu?

Een directe bodemprijs voor paprika heeft zich nog niet gezet, na invoering van interventie deze week met vergoedingen door de Europese Commissie, blijkt uit de veilingen deze week.

De paprikamarkt staat onder druk. Vooral voor rode paprika moest vandaag een flinke (klok)prijsdaling van zestig cent geaccepteerd worden tot 90 cent. Uit een rondgang blijkt dat bij klasse 2 (met name bij gele paprika) transacties gedaan worden die veel lager liggen dan de maximale uitbetaalprijs van 44 cent die de Europese Commissie betaalt als product wordt verstrekt aan voedselbanken.

Bij afzetorganisaties wordt het beleid van interventie verschillend ingevuld, blijkt uit een rondgang langs afzetorganisaties. Bij Veiling Zaltbommel ligt de ophoudprijs van (klasse 1 en 2) paprika op 30 cent per kilo. Daarvoor is woensdag product uit de markt genomen en aangeboden aan de voedselbanken.

Bij The Greenery valt op dat veilprijzen voor klasse 2 duidelijk lager zijn. Een koper meldt paprika voor 5 cent gekocht te hebben.  Ook bij de Belgische veiling BelOrta zijn vandaag transacties geregistreerd van 22 cent voor gele paprika. Diezelfde prijs is ook zichtbaar bij ZON, waar volgens kopers de ophoudprijs ongewijzigd ligt op vijf cent voor klasse 2 geel.

Onzekerheid

Volgens Zaltbommeldirecteur Peter van Osch is het niet realistisch om die maximale steunvergoeding voor voedselbanken van 44 cent per kilo ook om te zetten in een ophoudprijs voor de klok. “We weten nu nog niet of we de volumes die we gisteren niet verkocht hebben ook bij de voedselbanken kunnen leveren.” De ‘gewone interventieprijs’ door de Europese Commissie ligt op 30 cent per kilo, maar de vergoeding door Europa is 75 procent van dat bedrag en voor vrije telers 50 procent.

De Belgische koepel voor afzetorganisatie Lava denkt dat door de verschillen tussen afzetorganisaties ook niet direct een duidelijke bodemprijs zal ontstaan die afgeleid is van de interventievergoeding. In Nederland staan daarvoor teveel afzetorganisaties los van GMO die een kleinere vergoeding van de EU ontvangen.  ZON en The Greenery reageren later vandaag over hun interventiebeleid.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin