Doorgaan naar artikel

Maatregelen tegen insleep Afrikaanse fruitmot

Het Nederlandse teeltbedrijf waar in 2009 Afrikaanse fruitmot werd aangetroffen heeft de verwerking van importpepers in 2013 verplaatst naar Schiphol en zo de risico’s op insleep verminderd.

Dat meldt de NVWA in het jaaroverzicht Fytosanitaire Signaleringen. De teler ging in de jaren na 2009 door met import van pepers uit Oeganda met strenge controle van het KCB. Dit leidde in de zomer van 2013 opnieuw tot een vondst van larven in een importpartij, gevolgd door de vondst van een motje in de feromoonval in de verwerkingshal.  Op dat moment besloot de teler de verwerking te verplaatsen naar Schiphol en kreeg de mot de quarantainestatus. Volgens de NVWA is er in de regio Oost-Afrika kennelijk sprake van een toename van de populatiedruk.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij importinspecties in planten en plantaardige producten uit landen buiten de Europese Unie in 2013 438 keer een quarantaineorganisme aangetroffen. Quarantaineorganismen zijn voor planten schadelijke organismen die van nature niet in Nederland en niet in de EU voorkomen. In totaal worden in Nederland jaarlijks circa 350.000 zendingen groenten, fruit, aardappelen, bloemen, planten en zaden aangeboden voor importinspectie, blijkt uit het jaaroverzicht Fytosanitaire Signaleringen.

Met importcontroles en bestrijdingsacties wil de NVWA voorkomen dat deze schadelijke planten, dieren, bacteriën en virussen zich in Nederland en andere landen van de Europese Unie vestigen. De organismen vormen geen enkele bedreiging voor de volksgezondheid. In Nederland en in de overige landen van de Europese Unie neemt het aantal onderschepte quarantaineorganismen de afgelopen jaren gestaag toe (voor Nederland: 195 in 2010, 346 in 2011, 298 in 2012 en 438 in 2013).

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin