Doorgaan naar artikel

Provincies: Conference te gevoelig voor vogelvraat

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) vindt het onterecht dat de provincies bij hun standpunt blijven om mezenschade in appels en peren vanaf 2017 niet meer te vergoeden.

Hoewel schade door deze vogelsoort maar 5 procent van de totale schadepost is door het Faunafonds, blijven provincies bij het standpunt dat de omschakeling naar Conference door telers de teelt gevoeliger maakt voor vraatschade. Daarmee is het een ondernemersrisico geworden.

De NFO is teleurgesteld omdat schade die door andere diersoorten wordt veroorzaakt, zoals ganzen, wel wordt vergoed. Ganzen zijn bovendien bejaagbaar en zangvogels niet. De NFO heeft de provincies via het Interprovinciaal Overleg (IPO) opnieuw verzocht hun standpunt te herzien. De schade kan voor individuele bedrijven oplopen tot 40.000 euro. Deze behoort niet tot het ondernemersrisico als een diersoort niet mag worden bejaagd en er geen goede betaalbare, preventieve maatregelen beschikbaar zijn. Ondanks jaren onderzoek van de sector en het Faunafonds zijn er tot dusver geen effectieve, preventieve maatregelen beschikbaar.

De NFO stelt dat in de jaren 2009 tot en met 2014 geen duidelijke trendbreuk is opgetreden met stijgende uitkeringen in de appel- en perensector. Bovendien is de sector bereid om met de provincies tot overeenstemming te komen over een schadevergoedingsplafond.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin