Doorgaan naar artikel

Beste Conference ontkomt aan prijsdruk; vorstschade in EU-fruit

Fruittelers zoeken naar lichtpuntjes in de huidige afzetmarkt voor Conference. Ze zijn er mogelijk wel, mits voor de allerbeste kwaliteit. Buiten Nederland liggen de zorgen op dit moment vooral bij de vorstschade in de fruitteelt.

De moeizame afzet voor Conference is zichtbaar op de Belgische veilingen. De beste peren kunnen prijshoudend afgezet worden, waar bij de vruchten met iets meer sorteersporen en mindere kleur er toch wat van de prijs af ging. De markt is daarbij ook in verwarring geraakt over de voorraadposities aan Belgische zijde. Geruchten dat de voorraad bijna op is, staan tegenover officiële cijfers die duiden op nog een behoorlijke voorraad. Het lijkt de afzet ook deze week iets geraakt te hebben.

Prijsverschil

De beste Conference maat 65 millimeter kon 61 cent opleveren, vijf cent meer dan de iets mindere peren. Het verschil met tweede klasse is groot. Voor 60’ers bijvoorbeeld brengt klasse 1 tot 50 cent op, klasse twee 31 tot 33 cent per kilo.

Een handelaar bevestigt met meer kwaliteitsafspraken in te kopen. Ongezien ongesorteerde partijen innemen, lijkt er in deze fase van het seizoen niet in te zitten. Ongesorteerde peren worden voor prijzen rond de veertig verhandeld. Een teler meldt een iets hogere garantieprijs, met uitzondering van industrie en rot. Het lijkt erop te duiden dat dat beste kwaliteit peren schaarser wordt en binnen enkele weken meer gaat opleveren. Op de Britse groothandelsmarkten levert Britse Conference opnieuw meer op deze week. Het duidt er op dat de Britse winkels ook meer in Nederland zullen komen inkopen. Dat kan een extra vraag voor de beste kwaliteit inhouden.

Winterweer

Ondertussen drukt het winterse weer een zware stempel op de fruitteelt in Midden-Europa. De NFO meldt forse schade in gebieden in Oostenrijk, Italië en Zuid-Duitsland. Wat de schade aan de productie werkelijk is, blijft in deze fase onduidelijk. Ondertussen zorgt de koude in Nederland voor een verdere verlenging van het Nederlandse afzetseizoen. Dat wordt door telers als gunstig beoordeeld.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin