Doorgaan naar artikel

Acht keer zoveel peren verkocht in actie

De supermarkten van Emté vielen deze week op met een scherpe fruitactie. Twee kilo Conference peren voor één euro.

De afzet in winkels kon zo stijgen met 700 procent, meldt een ondernemer. Die actie (en een serie anderen) is nog altijd te weinig om de afzet te doen kantelen na de boycot met Rusland.

De teelt lijdt in stilte veel pijn met lage prijzen. Een matig veilaanbod in België bracht prijzen donderdag misschien nog naar een iets hoger peil. Toch komt de veilklok niet hoger dan dertig cent per kilo. Een handelaar ziet ook wel dat de binnenlandse volumes goed zijn, maar de extra afzet haalt niet veel uit op dit moment. Klasse 2 is bijna niet te verkopen bij peren. Het enige lichtpuntje is misschien dat de binnenlandse markt nu een bredere groep klanten krijgt. Nederlandse klanten doen namelijk erg hun best zich door de voorraad heen te eten.

Een handelaar maakt een berekening. Het aanbod voor de Belgische veilingen is misschien 60 procent van wat normaal wordt aangevoerd. Dat volume moet later ingehaald worden. Daar kan voor België nog bij aangemerkt worden dat honderden hectares niet geoogst worden. Het volume is dus al gekrompen, maar er is een topoogst binnengehaald. Enige verlichting kan misschien de nieuwe maatregel van de Europese Commissie zijn. België kan bij uitbreiding van het noodfonds opnieuw 43.000 ton appels en peren via het noodfonds afzetten. Voor Nederland zal mogelijk een iets lager extra interventievolume ingevoerd worden, is de verwachting.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin