Doorgaan naar artikel

Aanbod Conference drukt op Franse perenprijzen

De Franse perenprijzen staan onder druk door een groot binnenlands aanbod maar ook door de sterke concurrentie uit België en ook Nederland.

 

Door het zachte weer voor de tijd van het jaar ligt ook de consumptie van herfstperen op een wat lager peil. De perenprijs heeft daardoor een dalende lijn ingezet maar ligt nog altijd wel boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

Dat meldt de agrarische infodienst Agreste. De perenoogst in Frankrijk zelf komt naar schatting uit op 150.600 ton, dat is 21 procent meer dan de slechte oogst van vorig seizoen. De opbrengst aan peren ligt daarmee echter wel weer op het gemiddelde van de voorafgaande vijf jaar. In sommige streken, zoals het belangrijke perengebied in het zuidwesten van het land, zijn sommige peren te klein of kwalitatief niet goed genoeg om te plukken. Desalniettemin komt de oogst belangrijk hoger uit dan het magere resultaat van 2012. Het areaal is met 5.900 hectare echter zo’n drie procent kleiner dan vorig jaar.

Peren hebben de laatste tijd op de markt met tegenslag te maken. In de zomer hadden de eerste peren te kampen met het nog altijd grote aanbod aan ander fruit, zoals meloen en perzik, dat door het slechte voorjaarsweer vaak vertraagd in de winkels kwam. Tegen het najaar kregen de nog steeds aangeboden zomerperen ook concurrentie van de herfstperen. Bovendien was het weer niet gunstig voor de perenconsumptie. Daarbij kwam dan ook nog de concurrentie van Conference uit België.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin