Franse fruitoogst krimpt

571

Het Franse fruitareaal is tussen 2000 en 2010 gekrompen met 17 procent, het aantal perentelers is in die periode gehalveerd.
001_boerderij-image-1063101.jpeg

Frankrijk is één van de belangrijkste producenten van fruit (appel- en steenfruit) in Europa, en blijft dat met 134.000 hectare. Dat is echter 34.000 hectare kleiner dan in 2000. De snelste daling signaleert het Franse ministerie van landbouw bij peren en perzik. De kiwi-arealen zijn wel gelijk gebleven.  Oorzaak voor de daling is de grotere concurrentie uit Zuid-Europa en moeilijker weersomstandigheden. Ook de hogere distributiekosten worden door het ministerie genoemd als oorzaak voor de krimp. Het aantal bedrijven zakte harder dan de areaalkrimp. Iets minder dan 1 op de drie bedrijven stopte met de fruitteelt, wat duidt op kleinere bedrijven die stopten.   De gemiddelde bedrijfsgrootte is nu 8 hectare. Frankrijk is na Italië en Spanje de grootste fruitproducent van Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.