Doorgaan naar artikel

Autonome spuit gaat proefdraaien in fruitteelt

Een trekker met getrokken spuitmachine die zonder toezicht rond rijdt in een boomgaard en ook nog plaats specifiek spuit. Dat is lang geen utopie meer, maar wat zijn de haken en ogen in de praktijk?

Spuitmachinefabrikant KWH Holland, kenniscentrum rond autonoom rijden Probotiq en het onderzoekscentrum PRI/PPO gaan in 2013 aan de slag om de perspectieven van de autonome spuitmachine in kaart te brengen. De automatische getrokken spuitmachine in de test is voorzien van een VLOS-windmeter om de luchtondersteuning variabel te kunnen sturen. Daarnaast bevat de machine speciale negen elektronisch regelbare dophouders met ieder vier doppen. Een laserscanner meet de hoogte van de bomen en de hoeveelheid blad en aan de hand daarvan doen de spuitdoppen hun werk. Via de terminal op de trekker is aan te geven in welke zones driftarm gespoten moet worden en de machine schakelt dan automatisch over op de driftarme doppen. Voorwaarde is wel een keer ‘droog rijden’, zodat de machine het parcours herkent.



Het onderzoek richt zich op de benodigde instellingen en te spuiten volumes van gewasafhankelijk spuiten. Verder op het correct indraaien bij het verplaatsen van de ene naar de andere rij. Immers, bij wielslip moet de machine aanpassingen doen om netjes in de volgende rij terecht te komen. Daarnaast vormen veiligheidsaspecten een onderdeel van het onderzoek.

De onderzoekers hopen komende zomer demonstraties te kunnen geven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin