Zwakke dagmarkt groente ziet voortekenen herstel

02-07-2020 | |
Zwakke prijsvorming witlof opvallend. - Foto: Joost Stallen
Zwakke prijsvorming witlof opvallend. - Foto: Joost Stallen

De uitdraai van de klokprijzen donderdag doen teelt en handel verbazen over zoveel en brede prijsdruk.

Bij veel producten is de prijsdruk deze week sterker voelbaar. Een inkoper noemt de volumes voor de klok helemaal niet afwijkend, maar de vraag uit binnen- en buitenland schiet tekort. Daardoor zijn prijzen voor veel producten als tomaat, aubergine, witlof, paprika en ook weer komkommer pijnlijk laag op de dagmarkt. Het lijkt erop dat de vakantie eerder is begonnen, zo verklaart de inkoper de lauwe vraag. Een andere commissionair krijgt van opdrachtgevers opdracht extra pallets te kopen om weg te zetten tegen deze prijzen.

Productie slinken

De dagmarkt heeft behoefte aan een lagere beschikbaarheid Nederlands product. Daarin wordt het wel op de wenken bediend met het donkere weer. Er zijn signalen dat de producties slinken aan het einde van de week. Dat het nog niet in de prijzen tot uitdrukking komt, is het gevolg van juist die handelsvoorraden.

De afzetpartijen proberen de beschikbaarheid op de dagmarkt te verminderen. Door acties is dat gelukt voor bloemkool, aubergine en komkommer de afgelopen week, maar bij komkommer is de prijs deze week weer teruggezakt naar rond de € 0,20 per stuk op de dagmarkt. Ook aubergine is weer terug bij af. Bloemkool blijft wel aan de prijs, maar een stabieler product als witlof laat momenteel met € 0,25 ook bijzonder zwakke opbrengsten zien.

Tendensen drukken verder

De markt heeft met meerdere invloeden te maken momenteel. De Europese producties lopen op, waardoor exportvraag lauw is. Ook de hoge supermarktverkopen door de coronacrisis zijn geslonken, maar met een haperende horeca lijkt dat nog niet te worden opgevangen.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer