Zonnepanelen op het dak wekken stroom op, verlagen de energierekening en zijn het boegbeeld van duurzaam investeren. Maar fiscaal blijven zonnepanelen voer voor discussie.
In een recente uitspraak oordeelde het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch dat zonnepanelen geen zelfstandig bedrijfsmiddel vormen, maar onderdeel zijn van het gebouw waarop ze liggen. De zaak draaide om een woningcorporatie die in 2016 ruim €1 miljoen investeerde in zonnepanelen, inclusief bekabeling, optimizers en omvormers. De panelen werden bevestigd op de bestaande daken van huurwoningen en appartementen, dus niet geïntegreerd. Omdat ze zelfstandig functioneren en via omvormers stroom leveren aan het gebouw, vond de corporatie dat ze fiscaal ook apart afschrijfbaar moesten zijn. Maar de Belastingdienst en uiteindelijk ook het hof dachten daar anders over.
Afschrijvingsbeperking voor gebouwen
Volgens het hof zijn de zonnepanelen onroerend. Ze zijn duurzaam met het gebouw verenigd; technisch wel verplaatsbaar, maar niet zichtbaar tijdelijk van aard. Daarmee vallen ze onder de afschrijvingsbeperking voor gebouwen. Ook een beroep op de werktuigenvrijstelling strandde. Die geldt alleen voor installaties die primair dienstbaar zijn aan een productieproces in het gebouw. Het opwekken van stroom met zonnepanelen telt daarvoor niet.
De uitkomst: geen afzonderlijke afschrijving, geen werktuigenvrijstelling, meer belasting betalen en dus minder ruimte voor duurzame investeringen. De juridische redenering klopt misschien, maar het voelt wrang. Zonnepanelen zijn technisch en functioneel zelfstandig, hebben een aantoonbaar andere levensduur dan het gebouw en kunnen afzonderlijk worden vervangen of verplaatst. Maar fiscaal verdwijnen ze toch in het beton van de vastgoedboekhouding en mag er niet op afgeschreven worden.
Een zonnepaneel dat zelfstandig energie opwekt maar fiscaal vastgelijmd zit aan het dak, helpt de energietransitie niet vooruit
Als we verduurzaming serieus nemen, moet ons fiscale systeem meer doen dan regels herhalen. Het moet meebewegen met de praktijk. Een zonnepaneel dat zelfstandig energie opwekt maar fiscaal vastgelijmd zit aan het dak, helpt de energietransitie niet vooruit.
Tijd voor een heroverweging. Niet van de definitie van onroerend goed, maar van de manier waarop we duurzaam ondernemerschap fiscaal waarderen.