‘Zich schamen voor een prei’

08-01-2019 | Laatste update op 19-09 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

Onze nationale eetadviesclub geeft ons voor het nieuwe jaar voorzichtig gezondheidsduwtjes in de rug. Toch lijkt het erop dat je met een prei in je tas je laat kennen als klimaatjihadist.

Van een bakje dubbelvla naar een schaaltje vers fruit als toetje. Dat noemt het Voedingscentrum een eetwissel. Een eetwissel is een klein stapje, dat een mens zetten kan zonder last te krijgen van ontwenningsverschijnselen. Da’s beter dan het jaar in te gaan met al te ambitieuze en daardoor onhaalbare goede voornemens.

Van wit brood naar bruin brood of van vla naar vers fruit, dat heet een eetwissel. - Foto: Voedingscentrum

Van wit brood naar bruin brood of van vla naar vers fruit, dat heet een eetwissel. – Foto: Voedingscentrum

Vliegschaamte en vleesgêne

Als de Nederlander dit jaar überhaupt al met gezonde voornemens was begonnen. Want lekker politiek incorrect mopperen op al die betuttelaars van wie we ook niks meer mogen, is de laatste tijd populairder dan ooit. Vliegschaamte? En vleesgêne? De mensen die de Nederlander dat proberen aan te praten worden inmiddels klimaatjihadisten genoemd. Het is de sfeer waarin je je inmiddels van de weeromstuit juist zou gaan schamen als er een prei uit je boodschappentas steekt.

Symbool van wat we allemaal moeten

Die prei of broccoli, de tomaat, appel, groente en fruit in zijn algemeenheid, kunnen zomaar symbool worden van wat we allemaal moeten. En het maatschappelijk klimaat is er anno 2019 niet naar dat we dergelijke symbolen juichend omarmen. Althans, wij wel natuurlijk. U en ik. Wij, de tuinbouwprofessionals, wij weten dat groente en fruit de wereld kunnen redden van heel veel persoonlijk en collectief onheil. Aan ons om dat met de juiste combinatie van tuindersnuchterheid en -overtuiging tot gekwordens toe uit te dragen.Beheer