Zaltbommel ‘zeer geïnteresseerd’ in termijnmarkt

19-07-2019 | Laatste update op 08-06 | |
Foto: Bas Czerwinski (ANP)
Foto: Bas Czerwinski (ANP)

Veiling Zaltbommel wil op korte termijn om tafel met initiatiefnemers termijnmarktverkoop peren.

Volgens directeur Peter van Osch is de afzetorganisatie ‘zeer geïnteresseerd’ om instrumenten te onderzoeken die het rendement van telers kunnen verbeteren. Dat wil nog niet zeggen dat de telers ook al kunnen inschrijven met een volume.

“De eerste stap die we hebben gezet, is informatie opvragen”, aldus van Osch. “We staan er open in. We doen al zaken met één van de betrokken partijen Service2Fruit. Er is nu al volume om te starten voor het eerste jaar in peren. Onze deelname zal daar niet van afhangen.”

Stap naar dagvers

Van Osch denkt dat voor peren de kansen groot zijn op zo’n introductie van termijnhandel. “De druk op de perenmarkt is groot, maar we zullen eerst moeten zien of het systeem op dezelfde manier werkt als bij bestaande bulkproducten met termijnhandel. Voor bewaarproducten als peren is het één ding, de eventuele volgende stap voor dagverse producten is nog anders.”

De afzetorganisaties hebben in hun koepel DPA niet gesproken over termijnhandel. Van Osch: “Daar bespreken we geen commerciële zaken. Wellicht komen we er in de toekomst nog over te spreken, maar we gaan eerst in gesprek met de partijen achter de huidige initiatieven.”

GMO-erkenning

Veiling Zaltbommel heeft bij een eventuele deelname aan de termijnhandel de handen vrij als het gaat om GMO. De GMO-erkenning is eind 2018 ingeleverd, aldus Van Osch. Dat zal ook dit jaar niet veranderen in plannen voor 2020.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer