Fruit

Nieuws

Termijnmarkt hardfruit ook voor Nederland

Het Belgisch initiatief voor het opzetten van een termijnmarkt hardfruit spreidt zich uit naar Nederland.

Volgende week maandag in Tiel (Gld.) en woensdag in Kruisland bij Roosendaal (N.-Br.) zijn er bijeenkomsten voor fruittelers die willen meedoen met een nog op te zetten Fruit Trading Company. Hierbij is naast de Actiegroep Fruitteelt en agrarisch adviesbedrijf DLV uit België ook het Nederlandse Service2Fruit betrokken.

De genoemde Belgische partijen maakten eind mei hun plannen voor termijnhandel in hardfruit bekend op een informatiebijeenkomst, die door zo’n 150 fruittelers werd bezocht. Vanavond 9 juli is op een vervolgbijeenkomst in Sint-Truiden (België) de bedoeling telers te laten intekenen op deelname aan de nog op te richten Fruit Trading Company als onderdeel van de al bestaande Agro Trading Company, een coöperatie van producenten onder leiding van DLV.

“Aanvulling op veilingklokken”

“Een termijnmarkt vormt een goede aanvulling op en ondersteuning van het prijssysteem van de veilingklokken in België en Nederland”, stelt Dirk Coucke van DLV. “Het volume dat wordt vastgelegd op de termijnmarkt wordt immers best op basis van de veilingklok verhandeld in de fysieke markt aangezien de prijsindex, waarop wordt verrekend, de middenprijs van de veilingklok is.” Termijnhandel biedt zowel telers als eindafnemers de mogelijkheid om ver vooruit voor een bepaald gewenst volume een prijs vast te stellen, zonder dat er ook al een fysiek leveringscontract wordt afgesloten tussen specifieke producenten en afnemers.

Lees verder onder de foto.

Veel peren zorgden dit afzetseizoen voor dramatische prijsvorming. - Foto: G&F
Veel peren zorgden dit afzetseizoen voor dramatische prijsvorming. - Foto: G&F

Telers uit Zuid-Limburg

“Telers kunnen zich op die manier verzekeren van een vaste prijs voor een deel van hun productie. En retailers zijn ook zeker van een vaste prijs voor een bepaald volume. Het systeem werkt bij ons al goed bij melk, vlees en voeder”, aldus Coucke. Hij ziet nu ook vanuit Nederland belangstelling. “Vanavond in Sint-Truiden komen ook telers uit Zuid-Limburg.”

Online anoniem bieden

In Nederland is Service2Fruit als mogelijke partner gevonden voor het faciliteren van een termijnmarkt. Het online platform van deze internetveiling is volgens Coucke uitstekend geschikt voor het ontvangen van zo veel mogelijk partijen, die tegelijk en anoniem hun biedingen kunnen doen.

“Het digitaliseren van een markt, dat is onze expertise”, zegt Sylvia Jansen van Service2Fruit. “Het voordeel is dat zowel de termijnhandel als de latere fysieke transacties op één en hetzelfde platform kunnen plaatsvinden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.