Doorgaan naar artikel

Zaak over inbreuk op kwekersrecht sleept voort

In cassatie is zaadfirma Novisem door de Hoge Raad der Nederlanden veroordeeld tot het betalen van de proceskosten in een zaak over vermeende inbreuk op kwekersrechten.

Verder verwees de Hoge Raad de zaak door naar het Hof in Den Haag. De rechtbank in Roermond stelde op 25 april 2013 Novisem in hoger beroep nog in het gelijk, naar aanleiding van een kort geding dat het Anti Infingement Bureau aanspande namens Bejo Zaden en Bayer CropScience Vegetables Seeds.

Kwekersrechten

Volgens Novisem is deze uitspraak een zuiver juridisch-technische uitspraak over de uitleg van de wet en de vraag of het Anti Infringement Bureau (AIB) in de boeken van Novisem mag kijken wegens een vermoeden van inbreuk op kwekersrechten. Het gaat om kwekersrechten op knolselderijrassen. Volgens de zaadfirma zegt de uitspraak niets over de vraag of sprake is van inbreuk op kwekersrechten door Novisem. “Dat kan ook niet, omdat de Hoge Raad niet oordeelt over de feiten”, stelt Charl Dings van Novisem. “De rechtbank en het Hof in Den Bosch hebben vastgesteld dat Novisem geen zaden heeft geproduceerd, verkocht of geleverd in Nederland waar het kwekersrecht geldt of gold. Ook hebben zij vastgesteld dat er zelfs van een vermoeden van inbreuk geen sprake was.” Het Hof in Den Haag moet nu beoordelen of Novisem gedurende de looptijd van de kwekersrechten in Nederland beschermde zaden heeft aangeboden in de zin van de wet. Naar het oordeel van Novisem is daarvan geen sprake.

AIB

Volgens Casper van Kempen van het AIB bevestigt de uitspraak van de Hoge Raad dat beschermde rassen niet alvast onder voorbehoud van afloop van kwekersrecht te koop mogen worden aangeboden door derden. Dat laatste mag ook niet vanuit een land waar mogelijk geen kwekersrecht bestaat, terwijl er wel een recht in Nederland bestaat. Het AIB is een internationale vereniging van bedrijven in de groentezaadindustrie. De vereniging werd opgericht met het doel inbreuken op intellectuele eigendomsrechten van haar leden te voorkomen en te bestrijden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin