Zaadsector onderzoekt vondst ToBRFV

13-02-2020 | |
Nederlands besmet zaad is bij plantenkwekers terecht gekomen. Foto: Fotostudio Atelier 68.
Nederlands besmet zaad is bij plantenkwekers terecht gekomen. Foto: Fotostudio Atelier 68.

Nederlandse zaadbedrijven onderzoeken hoe het kan de NVWA een partij ToBRFV-besmet zaad heeft aangetroffen.

De koepel voor bedrijven in uitgangsmateriaal Plantum stelt dat de vondst in tomatenzaad van het gevaarlijke Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) niet betekent dat zaadbedrijven niet adequaat testen. Daar is juist veel aandacht voor, aldus adjunct-directeur Rob Neijenhof. “Gerenommeerde Nederlandse zaadbedrijven toetsen al jaren hun tomatenzaden op de aanwezigheid van virussen uit de Tobamo-familie met de meest geavanceerde onderzoeksmethoden, voordat deze op de markt worden gebracht. Ook paprika- en auberginezaden worden op de aanwezigheid van deze Tobamo-virussen getest.”

Protocol

De herkomst van de zaden maakt daarbij niet uit, stelt Neijenhof. “In principe wordt alles getoetst conform het door ISHI (International Seed Health Initiative), internationaal gevalideerde toetsprotocol. Met deze toets kan worden vastgesteld of in een partij een Tobamo-gerelateerd virus aanwezig is. Wanneer dat het geval is, wordt de gehele partij direct vernietigd.”

Oorzaak vinden

Nu blijkt dat er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch een partij ToBRFV-besmet tomatenzaad op de markt is gebracht. De oorzaak hiervan wordt op dit moment onderzocht, maar deze kan velerlei zijn. Neijenhof: “Plantum wacht de uitslag van het onderzoek af. Voor de hand liggende oorzaken zijn dat de Tobamo-test 99% zekerheid biedt en geen 100% of dat er iets is misgegaan bij het uitvoeren van de test.”

Testzekerheid

Een standaardmonster voor eigen zaadonderzoek beslaat drieduizend onbehandelde zaden, waardoor een testzekerheid van 99% wordt behaald. Een 100% zekere methode is niet haalbaar omdat de zaden in de test verloren gaan. De test is niet gevalideerd voor zaad dat is behandeld met beschermende chemicaliën of biologische substanties.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer