Doorgaan naar artikel

XPower kan selectief onkruid elektrocuteren

De XPower van Agxtend doodt onkruid door middel van elektrocuteren. Dat kan over heel de breedte van de machine van 3 meter, maar door geleidingsstrippen te verwijderen zou het ook selectief kunnen, zodat plantrijen gespaard blijven.

De XPower van Agxtend, ontwikkeld in samenwerking met Zasso, hangt voor de trekker en achter de trekker hangt een stroomaggregaat. Het aggregaat heeft een capaciteit van 96 kW, de machine vraagt 75 kW. Onder de kap van de XPower hangen metalen lamellen, in 3 rijen over de breedte van de machine. De voorste 2 rijen zijn brede lamellen die een positieve lading krijgen, de achterste rij bestaat uit smalle lamellen die een negatieve lading krijgen. De metalen lamellen slepen over de grond, de uiteinden de voorste 2 rijen lamellen zijn voorzien van repen kunststof om slijtage van de uiteinden te voorkomen.

De voorste 2 rijen lamellen krijgen een positieve lading, de achterste rij een negatieve. - Foto's: Stan Verstegen

De voorste 2 rijen lamellen krijgen een positieve lading, de achterste rij een negatieve. – Foto’s: Stan Verstegen

Spanning tot 8.000 Volt

De spanning tussen beide ‘polen’ kan oplopen tot 8.000 Volt en de planten die daaraan bloot worden gesteld geleiden de opgewekte stroom via het water dat ze bevatten. Door de stroomstoot sterven de planten/onkruiden af, inclusief het wortelgestel. Bij hardnekkige wortelonkruiden kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. De stroom gaat zo oppervlakkig door de grond dat het bodemleven er volgens Agxtend niets van te lijden heeft.

Selectieve aanpak

De getoonde versie vorige week op de beurs Interaspa Praxis in Wenzendorf werkt over heel de breedte van 3 meter van de machine en is daarmee bedoeld om bijvoorbeeld voor het zaaien of planten het aanwezige onkruid te doden. Maar het is ook mogelijk om de voorste lamellen boven rijen met cultuurplanten, zoals bijvoorbeeld bij aardbeien, weg te halen, zodat deze planten geen stroom te verwerken krijgen. De stroom gaat dan alleen door de paden. Agxtend gaat daar in aardbeien testen mee uitvoeren.

De XPower hangt met zijn 1.250 kilo voorop de trekker, het aggregaat (nog net zichtbaar) erachter.

De XPower hangt met zijn 1.250 kilo voorop de trekker, het aggregaat (nog net zichtbaar) erachter.

Principe in asperge

In asperge is het principe van elektrocuteren eveneens toepasbaar, maar dat vraagt wel een heel andere (smallere en langere) machine die dan bijvoorbeeld het onkruid in de paden en aan de zijkanten van de ruggen elektrocuteert. Ook hiermee wil Zasso gaan experimenteren.

De machine weeg 1.250 kilo en het aggregaat 898 kilo. Het geheel vraagt een trekker van 140 à 150 pK. De machine komt inclusief aggregaat op € 190.000 (exclusief btw).

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin