12-rijige wiedrobot ruimt autonoom onkruid op

19-07 | |
De Andela robotwieder ARW-912 heeft 12 wiedunits voor de aanpak van onkuid in de gewasrijen.
De Andela robotwieder ARW-912 heeft 12 wiedunits voor de aanpak van onkuid in de gewasrijen. - Foto: Klaas Eissens

Andela Techniek & Innovatie in Nagele ontwikkelt en bouwt, naast wiedbedden om onkruid handmatig te verwijderen, ook een machine voor de gerobotiseerde verwijdering van onkruid. Een prototype – de 12-rijige ARW-912 – draait op een biologisch bedrijf in Nagele in peen en in ui.

De wiedrobot is specifiek ontwikkeld voor het verwijderen van onkruid in de rij. De Andela Robot Weeder (ARW-912) heeft 12 wiedunits voor rijen op een onderlinge afstand van maximaal 75 centimeter. De breedte van de volledig in aluminium uitgevoerde machine is 9 meter, met een rupsonderstel op 3 meter spoorbreedte en een enkel sturend wiel aan de voorkant.

RTK-GPS zorgt ervoor dat de wiedrobot op koers blijft. Het elektrisch vermogen voor de voortbeweging van het werktuig, voor de rekenunit en voor de aansturing en het wiedsysteem, komt volledig van op het dak aangebrachte zonnepanelen. Op de ARW-912 zitten in totaal 43 elektromotoren.

Delta-arm mikt op onkruid

De detectie en het vernietigen van het onkruid gaat met een RGB-camera in combinatie met een computergestuurde delta-arm per gewasrij. Elke camera ‘kijkt’ van bovenaf in het gewas. Dat levert een doorgaande stroom beelden van de cultuur- en onkruidplanten op, die direct worden vergeleken met in de dataset aanwezige beelden van gewas en onkruiden.

Muur dat door een hittestoot is bezweken. – Foto: Joost Stallen

Elke als onkruid aangemerkte plant krijgt specifieke coördinaten, waarmee de delta-arm aangestuurd wordt. Aan de onderkant van deze arm zit een stift die de onkruidplant toucheert. Dit proces vraagt een fractie van een seconde en is toereikend om de temperatuur tot een voor de plant dodelijke hoogte op te voeren. Voordeel is dat de grond onberoerd blijft, en zo geen zaaibed voor mogelijk nieuw onkruid wordt gecreëerd.

Peen, uien en witlof

De wiedrobot is in principe inzetbaar in elk cultuurgewas, mits er van dat gewas een dataset beschikbaar is met voldoende relevante beelden en van de mogelijk voorkomende onkruiden. Andela concentreert zich vooralsnog op peen, uien en witlof. Binnenkort verschijnt een uitgebreid artikel waarin de achtergronden van dit bedrijf en de werking en bijzonderheden van de ARW-912 aan de orde komen.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer