Doorgaan naar artikel

WUR beproeft glas dat warmte-uitstraling tegengaat

Bij de businessunit glastuinbouw van Wageningen University & Research in Bleiswijk wordt een nieuwe glassoort getest dat uitstraling tegengaat via een coating aan de buitenkant.

Zonlicht van buitenaf, dat een andere golflengte heeft, wordt wel gewoon doorgelaten. In het verleden veroorzaakten dergelijke emissiecoatings te veel lichtverlies, maar bij het nu beproefde glas van AGC Glass, onder de merknaam Geysir glass,  is de lichttransmissie niet of nauwelijks minder dan bij standaard glas.

Forse energiebesparing

Modelmatige berekeningen gaven aan dat 17 tot 22% energiebesparing mogelijk moet zijn. In de startfase van de teelt bij de 27 december geplante tomaten blijkt de warmtevraag ook in de praktijk bijna die 20% lager dan in de referentieafdeling met traditioneel glas. Bij een groter wordend gewas zorgt het gereduceerde warmteverlies wel dat de kas sneller opwarmt. Er zal dan eerder gelucht moeten worden. Bij ontvochtiging en warmteterugwinning kan eerst heel veel warmte worden geoogst.

Tijdelijk krijten

Bij oplopende buitentemperaturen zal echter toch een warmteoverschot ontstaan. In de proef wordt het effect daarvan bekeken. Voor toekomstige praktijktoepassingen kan het dek in de zomerperiode voorzien worden van een tijdelijke krijtlaag of coating, waardoor het – in zo’n warme periode – ongewenste effect van de emissiecoating teniet wordt gedaan.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin