Doorgaan naar artikel

Wiebes: monitoren ODE-effect glastuinbouw

Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

Minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Eric Wiebes wil met de glastuinbouw de betaalbaarheid van energiemaatregelen monitoren.

Wiebes schrijft in een brief aan de Tweede Kamer afgelopen vrijdag dat het ODE-tarief (opslag duurzame energie) voor 2020 ongewijzigd blijft, ondanks kritiek van de sector over de onevenredige lastenverhoging. Wel wil de minister de betaalbaarheid voor de glastuinbouw onderzoeken en zo nodig voor 2021 de ODE-tarieven wijzigen.

Veel steun glastuinbouw

In de brief beschrijft Wiebes dat de glastuinbouw ruime toegang heeft tot verduurzamingsmaatregelen als de SDE-regeling. Ook met extra klimaatgelden voor de landbouw ontstaan kansen op energiebesparing en elektrificatie. Alle fiscale prikkels en subsidie-instrumenten wil Wiebes nu op een rij zetten om de betaalbaarheid voor de glastuinbouw te bewaken. In die brede monitoring moet ook de bereikte verduurzaming worden meegenomen, schrijft de minister.

Eerste stap

Als eerste stap wil Wiebes een impacttoets uitvoeren voor glastuinders. Daarin moeten de effecten van het Klimaatakkoord en het ‘handelingsperspectief’ voor de ondernemers op een rij gezet worden. In het voorjaar wil Wiebes daarvan al de resultaten aanbieden.

De brede monitor van de betaalbaarheid en verduurzaming is een tweede stap, maar Wiebes wil al direct met de sector in overleg.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin