Doorgaan naar artikel

‘Wie luistert er nou naar het Voedingscentrum?’

Met een nieuwe campagne adviseert het Voedingscentrum ons minder vlees te gaan eten.

Het Voedingscentrum durft. Gisteren startte het de campagne ‘Er is meer dan vlees’ en het noemt dat ook nog eens een mannencampagne. Want mannen eten bijna 2 keer zoveel vlees dan ze volgens het advies uit de Schijf van Vijf zouden moeten eten om nog aan de gezonde kant te zitten.

Een paar keer per week vlees vervangen door ei, noten en peulvruchten zoals kidneybonen en kikkererwten levert gezondheidsvoordeel op. “Vooral minder bewerkt en rood vlees eten is gunstig. Je verlaagt zo het risico op ziekten als kanker, diabetes type 2 en op een beroerte”, aldus Corné van Dooren, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum in het begeleidende persbericht.

‘Oh, jeetje, bedankt voor de tip, Voedingscentrum’, zouden die mannen en andere overmatige vleeseters dan kunnen zeggen. Ook omdat een beetje matigen ook al zo fijn is voor het milieu en het klimaat. Maar waarschijnlijker is dat ze er hun spreekwoordelijk achterste mee afvegen.

Spot en hoon en boze reacties

Sterker zelfs, hoon en spot zal het Voedingscentrum op sociale media wel weer om de oren vliegen. Boze reacties vermoedelijk ook, uit de hoek van de veeboeren en de vleesverwerkende sector.

De daling van de vleesconsumptie was nou net juist weer tot stilstand gekomen

Of het blijft er ijselijk stil, dat kan natuurlijk ook. Want de meesterbetuttelaars uit Den Haag, ach die nemen de heren vleeseters toch allang niet meer serieus. De daling van de vleesconsumptie was nou net juist weer tot stilstand gekomen.

Fruitconsumptie iets gestegen?

Het door de ministeries van LNV en VWS gefinancierde centrum weet ons met al zijn goedbedoelde adviezen ook nog steeds niet te verleiden genoeg groente en fruit te laten eten. Dat een andere semi-overheidsclub, het RIVM, net heeft becijferd dat de fruitconsumptie per hoofd van de bevolking de laatste paar jaar tegen de dalende trend in een heel klein beetje is gestegen, dat is waarschijnlijk niet meer dan wat statistische ruis van ondervraagden die nog nét iets meer dan voorheen hun eigen consumptie overschatten.

Dingen waar ze af moeten blijven

Wat anders nog zou het zijn als er daadwerkelijk een vleestax zou komen. Dan stijgt het lapje rood vlees met stip op de lijst van ‘dingen waar ze in de Randstad met hun elitaire poten af moeten blijven’. Misschien wel naar een gedeelde eerste plek met Zwarte Piet en vlak voor het afsteken van vuurwerk.

Die vleestax komt er nog niet, net zo min als een suikertax. Wat van het binnenkort toch eindelijk eens een keer te verschijnen Preventieakkoord van Gezondheidsstaatssecretaris Blokhuis bij voorbaat een al net zo tandeloos document maakt als het persbericht over de campagne ‘Er is meer dan vlees’.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin