Doorgaan naar artikel

Westlander gaat voor ‘Beste Moestuinder’

Image premium

De moestuin is trendy en de EO probeert met moestuinwedstrijd Van Hollandse Bodem tv-kijkers te trekken. Oud-tuinder en oud-Westlander IJsbrand van Eendenburg heeft nogal een voorsprong op de andere deelnemers.

Heel Holland Heeft Een Moestuintje. Het is waar, het is trendy. Maar of de tv-strijd bij de EO net zo’n kaskraker wordt als Heel Holland Bakt is maar helemaal de vraag. De EO heeft van dat Max-programma wel een paar elementen geleend. De wedstrijd speelt zich af op een landgoed. Presentatrice Tooske oogt als een jonge Martine Bijl. En de naam Van Hollandse Bodem klinkt ook bijna als plagiaat.

De moestuintjes zijn natuurlijk weer geleend van de VPRO-hit Maartens Moestuin. Maar of dat een hit zou gaan worden, dat wist de EO vorig jaar, toen hún groenteteelt- en kookwedstrijd werd opgenomen, natuurlijk ook nog niet. Maar spannend en meeslepend moet het nog worden; de kijker moet zich nog hechten aan de deelnemers.

De eer van de professionele tuinbouw moet worden hoog gehouden door Westlanders IJsbrand van Eendenburg en Francisca Wubben. Dat begon goed, want IJsbrand ging gisteren meteen al met de eer van de mooiste kool strijken. Niet iets dat hij nou in een moderne Westlandse kas heeft geleerd. Maar de bebaarde en beoorbelde tuinder heeft dan ook vooral veel en diverse teeltervaring opgedaan als vrijwilliger in de Historische Tuin van het Westlands Tuinbouwmuseum in Kwintsheul. Op dat lapje grond van nog geen hectare tieren de groenten welig. Wat je ook bedenken kunt, ooit werd het in het Westland volop geteeld. Ook kolen.

Zo’n oude Westlander als IJsbrand van Eendenburg weet nog hoe dat allemaal moet. Of het Westlandse stel, dat nu in het Flevose Swifterbant woont, het kokkerellen ook voldoende in de vingers heeft om verder te komen, dat is nog afwachten. Volgende week dus toch nog maar een keer kijken.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin