Doorgaan naar artikel

Westland wil waterkwaliteit verbeteren via top 20 knelpunten

Waterkwaliteit meten door Hoogheemraadschap Delfland. Foto: Gerard Boonekamp

Waterkwaliteit meten door Hoogheemraadschap Delfland. Foto: Gerard Boonekamp

De Taskforce Waterkwaliteit Westland gaat een top 20 samenstellen van knelpunten die nu drukken op kwaliteit van oppervlaktewater.

De taskforce is een ambtelijke groep die gaat kijken op welke plekken de waterkwaliteit zeer slecht scoort. Ook zoekt deze knelpunten in processen die mogelijk beter kunnen. Het moet leiden tot een activiteitenplan om zo weer in het spoor te komen van wettelijke eisen. De waterkwaliteit verbetert niet snel genoeg, blijkt uit recente metingen van het Hoogheemraadschap Delfland, dat met gemeente Westland bijdraagt aan de taskforce.

ln april is de jaarlijkse waterkwaliteitsrapportage van het Hoogheemraadschap van Delfland gepubliceerd. Daaruit blijkt dat na 10 jaar van grote vooruitgang in de waterkwaliteit tussen 2010 en 2019, de verbetering van de waterkwaliteit voor het tweede jaar op rij niet doorzet. ln 2021 was de waterkwaliteit in een aantal opzichten slechter dan in 2019 en 2020.

Hogere concentratie middelen

Zo was de gemiddelde totale concentratie gewasbeschermingsmiddelen in het glastuinbouwgebied van Delfland veel hoger dan in 2020, maar komt vooral door 4 metingen met sterk verhoogde concentraties. Ook voldoen veel meetpunten in Delfland nog niet aan de normen voor stikstof en fosfaat.

Het is niet de enige stap die gezet wordt. Op regionaal niveau zijn extra maatregelen genomen op gebied van kennis, communicatie en handhaving. Dat volgt uit het dit jaar te verlengen programma Emissieloze Kas. Ook Glastuinbouw Nederland is daarbij betrokken.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin