Doorgaan naar artikel

Westland geeft uitbuiting arbeiders meer aandacht

Gemeentehuis Westland. - Foto: ANP

Gemeentehuis Westland. - Foto: ANP

De gemeente Westland is begonnen arbeidsuitbuiting beter op te sporen en aan te pakken.

Het is een reactie op een eerder rapport waaruit blijkt dat Westland te weinig doet op dit punt en zo gelegenheid geeft voor misstanden. Of die misstanden er zijn, is overigens nog niet duidelijk. Het is gebaseerd op signalen bij toezichthouders.

Samenwerking Bergen op Zoom

Westland gaat met de gemeente Bergen op Zoom samenwerken om kennis te vergroten hoe de eigen organisatie kan verbeteren om arbeidsuitbuiting sneller op te sporen in eigen informatie en netwerk. Bij de gemeente Westland zijn veel arbeidsmigranten ingeschreven, maar er zijn ook duizenden spookmigranten waarop geen zicht bestaat.

Er is al een Signaal Team Uitbuiting Werknemers (STUW) opgericht om met verschillende partijen een betere analyse van het probleem uit te werken en een grotere netwerkgroep op te richten.

Negatieve associaties

Eerder noemde burgemeester van Westland Agnes van Ardenne zo’n werkgroep een interventieteam, maar dat riep te veel negatieve associaties op met het oude interventieteam van de Arbeidsinspectie. Dat zou suggereren dat er veel mis is in Westland, terwijl dat niet blijkt uit cijfers.

De term uitbuiting gebruikt de Inspectie SZW (vroeger Arbeidsinspectie) overigens alleen in gevallen van zware overtredingen, niet bij overtredingen van arbeidswetten.

Meldpunt misstanden

Westland is ook een training gestart om het herkennen van arbeidsuitbuiting te verbeteren en komt er een meldpunt. De gemeente had al wel een emailadres (ondermijning@gemeentewestland.nl) om misstanden te melden. Voorlichting moet de bekendheid van het meldpunt en andere activiteiten vergroten.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin