Doorgaan naar artikel

Inspectie SZW: geen uitbuiting Westland

In Westland en de rest van Nederland zijn in 2017 geen gevallen van arbeidsuitbuiting geconstateerd in de glastuinbouw, stelt de Inspectie SZW.

Wel heeft de inspectie gezien dat bedrijven regelmatig regels overtraden van arbeidswetten, maar uitbuiting is een veel zwaarder vergrijp volgens de wet, stelt de Inspectie SZW desgevraagd. Hoe in Westland de regels worden nageleefd ten opzichte van andere delen in Nederland is onbekend. De Inspectie SZW stelt niet over dergelijke gegevens te beschikken. Het Westland Interventie Team (WIT) werd 4 jaar geleden opgedoekt omdat in Westland verbeteringen zijn geconstateerd in het 10-jarige bestaan van dat team.

Rapport misstanden

De Inspectie SZW zegt dat desgevraagd nadat recent een rapport over mogelijke misstanden bij huisvesting en uitbetaling in de gemeente Westland werd gepubliceerd. Dat onderzoek door het kennisbureau voor criminaliteit RIEC deed stof opwaaien, omdat het lijkt alsof er veel mis is in Westland. Het bureau heeft op basis van interviews met toezichthouders geconstateerd dat de gemeente onvoldoende toezicht houdt. De toezichtambtenaren vermoeden dat veel meer misstanden bestaan, maar feiten daarover ontbreken. Toch wordt in discussies over het rapport in termen van uitbuiting gesproken, terwijl dat niet is geconstateerd door de Inspectie SZW.

Conclusie WIT-team

Feitelijk was het ook de conclusie van het Westland Interventie Team dat goed toezicht noodzakelijk is: “De glastuinbouw in het Westland blijft een gebied met ondernemingen die aandacht van de toezichthouders behoeft. Door de vraag naar ongeschoolde, zware en flexibele arbeid, in combinatie met het gegeven dat slechts zeer weinig re-integratiekandidaten warmlopen voor het werk in de sector, is de kans op fraude en schending van de arbeidswetten nog immer aanwezig.” LTO Glaskracht en de Inspectie SZW werken steeds meer samen om werkomstandigheden voor werknemers te verbeteren, stelt de Inspectie SZW.

Toezichtsplan

De gemeente Westland gaat nu een plan opstellen om zelf meer inzicht te krijgen in hoeveel arbeidsmigranten werkzaam zijn in de glastuinbouw en hoe toezicht kan verbeteren op met name huisvesting. Een interventieteam uit het rapport wordt een signaleringsteam genoemd, omdat een interventieteam een te beladen term is in verband met het oude interventieteam (WIT).

Woonachtig buiten Westland

LTO Glaskracht stelt dat in Westland circa 12.000 tot 15.000 tijdelijke arbeidsmigranten werkzaam zijn en dat veel van hen buiten de gemeente of zelfs de provincie Zuid-Holland woonachtig zijn wegens gebrek aan woonruimte. Een plan om huisvesting op bedrijven toe te staan is in de koelkast gezet.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin