Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘We zijn met 98 procent van de tomatenstengels geëindigd’

Vandaag zijn bij Geert Koot in Poeldijk de laatste trossen van cocktailras Brioso geknipt. Meteen er achteraan is het gewas op de sleepdoeken gesneden. "We hebben een teelttechnisch heel goed jaar achter de rug waarin we de doelstellingen van productie en kwaliteit hebben gehaald", is zijn conclusie.
'We zijn met 98 procent van de tomatenstengels geëindigd'

'We zijn met 98 procent van de tomatenstengels geëindigd'

Vandaag zijn bij Geert Koot in Poeldijk de laatste trossen van cocktailras Brioso geknipt. Meteen er achteraan is het gewas op de sleepdoeken gesneden. “We hebben een teelttechnisch heel goed jaar achter de rug waarin we de doelstellingen van productie en kwaliteit hebben gehaald”, is zijn conclusie.

Tot aan de laatste trossen is de kwaliteit super gebleven. Zonder hulpmiddelen zijn de tomaten afgerijpt, puur op temperatuur en uitgroeiduur. Dat kwam precies uit op de berekende 1.100 graaddagen. Tot 10 december hebben we daarvoor een etmaaltemperatuur van 16,5 graden aangehouden. Het gemiddeld vruchtgewicht van de laatste trossen is 38 tot 39 gram geweest. En de groene delen zien er nog heel fris uit doordat we tot het eind een goed verdampend gewas en een sterk wortelgestel hebben gehouden. We zijn met 98 procent van de stengels geëindigd dus de matten worden ook netjes door het gewas droog getrokken. Tot 5 december hebben we nog normaal water gegeven en geprobeerd overdag drain te realiseren. Daarna zijn we pas gaan interen. De stengels zijn daardoor nog steeds preigroen.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers