Vandaag zijn bij Geert Koot in Poeldijk de laatste trossen van cocktailras Brioso geknipt. Meteen er achteraan is het gewas op de sleepdoeken gesneden. “We hebben een teelttechnisch heel goed jaar achter de rug waarin we de doelstellingen van productie en kwaliteit hebben gehaald”, is zijn conclusie.
Tot aan de laatste trossen is de kwaliteit super gebleven. Zonder hulpmiddelen zijn de tomaten afgerijpt, puur op temperatuur en uitgroeiduur. Dat kwam precies uit op de berekende 1.100 graaddagen. Tot 10 december hebben we daarvoor een etmaaltemperatuur van 16,5 graden aangehouden. Het gemiddeld vruchtgewicht van de laatste trossen is 38 tot 39 gram geweest. En de groene delen zien er nog heel fris uit doordat we tot het eind een goed verdampend gewas en een sterk wortelgestel hebben gehouden. We zijn met 98 procent van de stengels geëindigd dus de matten worden ook netjes door het gewas droog getrokken. Tot 5 december hebben we nog normaal water gegeven en geprobeerd overdag drain te realiseren. Daarna zijn we pas gaan interen. De stengels zijn daardoor nog steeds preigroen.