Doorgaan naar artikel

‘We hebben megaveel blauwe bessen geplukt’

Leon Schrijnwerkers is erg tevreden met zijn oogstmachines. - Foto: Ank van Lier

Leon Schrijnwerkers is erg tevreden met zijn oogstmachines. - Foto: Ank van Lier

Blauwebessenteler Leon Schrijnwerkers kijkt terug op een prima teeltseizoen.

Bij Leon Schrijnwerkers in Horst is de stilte na de storm aangebroken. Met een heel goed gevoel kijkt hij terug op het achterliggende oogstseizoen. “We hebben megaveel bessen geplukt! Door het goede weer waren de kwaliteit en de kilo’s uitstekend. De prijzen lagen ongeveer op hetzelfde niveau als vorig jaar, misschien ietsje daaronder, maar door de kilo’s was het een goed seizoen.”

Meer kilo’s dus meer arbeid

De kilo’s maakten dat de oogst extra arbeidsintensief was. “Dat het nu even wat rustiger is, mag ook wel een keer. Maar ik zit niet stil, hoor. De plantenkwekerij gaat gewoon door. Ook moeten de financiën op een rijtje gezet worden, om zicht te krijgen in de mogelijkheden voor investeringen.”

Op zijn verlanglijstje staat bovenaan een tweede FineField plukmachine. “De eerste bevalt mij prima. Zo’n machine scheelt me wel 60 of 70 man! Maar, dan moet er wel een goede kwaliteit bessen aan de struiken hangen én je moet een goede sorteerinstallatie hebben.”

Vervangen van 3 hectare blauwe bes

Op de nabije planning staat ook het vervangen van 3 hectare blauwe bes. Daar komt Calypso te staan. Het kost hem ongeveer twee weken om dit te realiseren. “Het rooien is zo gebeurd. Daarna rij ik het witveen in, ongeveer 400 kuub per hectare. Dat worden ruggen. Daar overheen komen het antiworteldoek en de druppelslangen te liggen. Daarna gaten maken en dan kunnen we planten.” Heel spannend vindt hij dit allemaal niet. “We hebben hier al zoveel ervaring in. Ik vervang regelmatig oudere percelen. Zo hou ik de productie en de kwaliteit op peil.”

Vanaf januari start het snoeiseizoen. Snoeien is wel cruciaal elk jaar, anders kun je nooit bessen van goede kwaliteit telen. Door snoeien creëer je een evenwicht tussen groei van nieuw hout en productie. Niet dat het snoeien heel moeilijk is, hoor. Het is moelijker om goed appels te leren snoeien.”

Auteur: Andrea Disco

Beheer
WP Admin