Doorgaan naar artikel

‘Wat Sparta kan leren van tuinders’

Het Sparta Stadion, beter bekend als Het Kasteel, is op 16 november locatie van het Nationaal Groente en Fruit Congres. - Foto: Remko de Waal/ANP premium

Het Sparta Stadion, beter bekend als Het Kasteel, is op 16 november locatie van het Nationaal Groente en Fruit Congres. - Foto: Remko de Waal/ANP

Het gaat niet zo goed met Sparta. En u snapt misschien wel waarom ik me daar zorgen om maak.

Volgende maand ontvangen wij u graag in het Sparta Stadion, bij voetballiefhebbers beter bekend als Het Kasteel. Daar staat het tweede Nationaal Groente en Fruit Congres op de agenda. Waarin we het ‘hoe dan?’ behandelen van de wens om als tuinbouw invloed in de keten naar de consument te krijgen en behouden.

Kloof tussen binnen- en buitenwereld

Ik ben zelf niet in het bijzonder fan van een specifieke voetbalclub, maar volg Sparta nu met wat extra sympathie. En ik luister met extra aandacht als trainer Alex Pastoor spreekt. Op wat kritiek na weer een teleurstellend resultaat – ze staan gedeeld laatste in de Eredivisie – had Pastoor het over de kloof tussen de stemming die er in de binnenwereld en in de buitenwereld heerst rond zijn team.

Het Sparta Stadion, beter bekend als Het Kasteel, is op 16 november locatie van het Nationaal Groente en Fruit Congres. - Foto: Remko de Waal/ANP

Het Sparta Stadion, beter bekend als Het Kasteel, is op 16 november locatie van het Nationaal Groente en Fruit Congres. – Foto: Remko de Waal/ANP

Dat is volgens de trainer een verschil als tussen dag en nacht, zomer en winter, hemel en hel. Een zeker voor een voetbaltrainer poëtische manier om te zeggen: de sfeer bij ons is goed en de buitenwereld heeft daar uiteindelijk toch niet echt kijk op.

Onder elkaar veilig mopperen

Wat mij wel wat deed denken aan boeren of tuinders die het de consument nog één keer uitleggen: dat zij toch écht het beste weten hoe voedsel produceren nu eenmaal in zijn werk gaat. In de binnenwereld van tuinders onder elkaar is het veilig mopperen op kritiek van buiten, die gestoeld lijkt op bar weinig technische kennis van groente of fruit telen. Maar de tuinders snappen sinds de Wasserbombe ook wel dat feitelijk gelijk hebben je niks helpt als de resultaten je geen gelijk meer geven.

Invloed in de keten is er pas als je eerst uiteraard intern je zaken perfect voor elkaar hebt, maar je daarnaast ook goed naar buiten kijkt en aanvoelt wat daar leeft. Daar leven consumenten. Daar leven sentimenten. Wie daar niet mee leert leven, die krijgt het zwaar.

Sparta-Groningen

Een voordeel dat een tuinder heeft ten opzichte van een voetbaltrainer, is dat winnen in de tuinbouwketen niet per se gepaard hoeft te gaan met een ander die verliest. Dat gezegd hebbende hoop ik toch dat Groningen komend weekend verliest van Sparta. En 3 november Sparta thuis tegen Heerenveen? Ik roep: 3-0! Dat gaan we dan vóélen als we op 16 november komen congresseren op het met fier wapperende Spartavlaggen getooide Kasteel.

Sparta, naar vóren!

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin