Doorgaan naar artikel

‘Wat meer warmte is welkom voor bleekselderij’

Foto: Van Assendelft Fotografie

Foto: Van Assendelft Fotografie

Het is erg druk bij Compliment in Uden, want er moeten nogal wat gewassen geplant worden. Het groententeeltbedrijf teelt ijsbergsla, Chinese kool, venkel, radicchio rossa, pompoenen en bleekselderij.

De oogst van bleekselderij kwam vorig jaar in Groenten&Fruit voorbij, vanwege de nieuwe oogstwijze bij Compliment. Dat gebeurt met een zelfrijdende oogstcombinatie van Verbruggen vd Beucken Machinebouw waarmee het product meteen op het veld wordt gewassen en wordt ingepakt in de eindverpakking. “Voorheen werd de selderij gesneden, in kisten gelegd en in de loods gewassen en verpakt”, vertelt teelbegeleider Peer Schraven.

Koud voorjaar

Het vroegste ras is Konga, gevolgd door Tango, Plato, Balada (allen Bejo) en Kelvin (Rijk Zwaan). De eerste planten gingen op 15 maart de grond in. Dat is op zich niet bijzonder, maar wel dat het op dat moment en daarna nog lang koud bleef. “Misschien wel te koud”, gaf Schraven op 4 april aan. “Het is de vraag of deze planting er gaat komen. Ze hebben een tikje van de vorst gekregen, maar ik ben vooral bang voor vroegtijdig schot. Met de latere plantingen zit het tot nu toe nog wel goed, maar het weer moet wel blijven meewerken. We planten wekelijks en hebben er nu vier plantingen in zitten, met enkel of met dubbel doek.”

Planten en bemesting

Het planten gaat met een planter, ook van Verbruggen vd Beucken Machinebouw, met 4 rijen op een bed op 1,80 meter spoorbreedte. Indien dat volgens het grondmonster nodig is, kan tegelijk een rijenbemesting meegegeven worden, met stikstof (korrels) en eventueel patentkali. De teelten liggen op zandgrond, die ‘per week’ plantklaar wordt gelegd. Afhankelijk van de omstandigheden betekent dat ploegen of spitten. Dit voorjaar zijn de vroegste percelen gespit. Het onkruid in de rij wordt in de loop van de teelt aangepakt met een Robovator. “We hebben een vaste chauffeur op de schoffeltrekker, die er de hele week mee bezig is. Vorig jaar hadden we wat dat betreft een superseizoen, met veel droog weer.”

Eerste oogst

Schraven verwacht dat begin juni te kunnen beginnen met de eerste oogst van bleekselderij. “Dan moet er onderhand wel temperatuur in komen, wat meer warmte is zeer welkom. Met het huidige koude weer gaat de groei nog erg traag.”

Auteur: Joost Stallen

Beheer
WP Admin